Kunstendag voor kinderen op 19 november

Patrick Demarest

13/11/2023
jeugd

In de Brouckere kan je op Kunstendag voor kinderen op zondag 19 november tussen 13.30 en 17 uur terecht voor workshops, doe-activiteiten en véél meer! De Gezinsbond, de Kunstacademie, Bib, Kinderboerderij, Sociaal Huis en Huis van het Kind zetten hiervoor hun beste creatieve beentje voor. Met o.a.: LEGO Topkunst, Buttons, Schilderen met zipzakje, TattoeGeenZeer, Topwerk in de Kijker, Voorlezen, Eetbare Meesterwerken en twee heerlijke voorstellingen.


Op Kunstendag voor kinderen kan je, samen met je mama, papa, opa, oma, (plezante) nonkel of (suiker)tante een hele dag kunst en cultuur beleven in Vlaanderen en Brussel. Ook in Torhout. De 12e editie staat dit jaar in het teken van 'Topstukken'. Denk daarbij aan zeldzame en onmisbare stukken zoals het Lam Gods van de gebroeders van Eyck, de Aanbidding der Koningen van Rubens of het Walvisboek van Adriaen Coenen. We roepen kinderen op topstukken in alle kunstvormen te ontdekken én te creëren.

"Het cultuurcentrum kiest duidelijk voor families en gezinnen. Met een ruim en kwaliteitsvol aanbod denken we ook aan het publiek van de toekomst, in een dag vol beleving. Kunstendag is dé festivalnamiddag voor jong publiek. We bieden Kunstendag gratis, én met de democratische toegangsprijs van 7 euro voor de voorstelling, aan, om een zeer brede groep te laten kennismaken maken met cultuur. Want dat is een rijkdom voor klein en groot". Aldus Lieselotte Denolf, schepen van cultuur.

Programma


Uur

Type

Activiteit

Locatie

Doorlopend

Doe-activiteit

Diederikes Toko - Hamertje Tik (2,5+)

Lokalen

Doorlopend

Doe-activiteit

Gezinsbond - LEGO Topkunst

Tentoonstellingshal

Doorlopend

Doe-activiteit

Ellen Mortier - Buttons

Tentoonstellingshal

Doorlopend

Doe-activiteit

Huis van het Kind - Schilderen met zipzakje

Overloop 1e verdiep

Doorlopend

Doe-activiteit

Tekenteam TOTE - Tattoe GeenZeer

Overloop 1e verdiep

Doorlopend

Doe-activiteit

Kunstacademie - Topwerk in de kijker

Zolder

Doorlopend

Luisteractiviteit

Bib - Voorlezen

Lokaal 3

Doorlopend

Kookactiviteit

Kinderboerderij - Eetbare Meesterwerken

Keuken Club de B

+ Villa de Brouckere

Doorlopend

Elke 20 min.

Voorstelling

Theater Tieret - Baraque Future

Congreszaal

15.00 - 15.45 uur

Voorstelling

Tal en Thee - Hoosje (3+)

Club de B

Doe-activiteiten (3-12 jaar)


Diederikes Toko - Hamertje Tik (2,5+)
Een installatie waar je speelt met tastbaar materiaal, ontdekt hoe de dingen echt in elkaar zitten en de mechaniek ervan werkt. Hamertje Tik wordt een pleintje waar jonge kinderen verschillende huisjes ontdekken.

Gezinsbond - LEGO Topkunst
Gezinsbond Torhout zorgt voor een grote hoeveelheid legoblokken waarmee je je laat inspireren door enkele 'Topstukken' en zelf top LEGO-kunst bouwt.

Ellen Mortier - Buttons
Samen met Ellen maak je kunstige buttons van echte topstukken. Met deze pareltjes loop je gegarandeerd in de kijker!

Huis van het Kind - Schilderen met zipzakje
Schilderen zonder te kliederen? Haal bij Huis van het Kind de Picasso in jou naar boven en ga naar huis met een eigen gemaakt schilderijtje.

Tekenteam TOTE - Tattoe GeenZeer
Tekenteam TOTE tekent tattoos en laat jou een topwerk tatoeëren.

Kunstacademie - Topwerk in de kijker
Op de zolder van de Brouckere maak je je eigen meesterwerk van de madonna met kind en engelen. Je geeft haar een nieuw kleedje, een mooie pruik of een bril... Je laat haar omringen door engelen die dansen en muziek spelen..., of je plaatst haar in de natuur tussen bloemen en dieren... Met potloden, stiften en andere materialen maak je een echt topwerk!

Bib - Voorlezen
Laat je verrassen door vele verhalen. Onze bib-voorlezers Marleen en Bart tonen hun voorleeskunsten en nemen je mee op reis naar kleurrijke bestemmingen en muzikale plekjes.

Kinderboerderij - Eetbare meesterwerken
We knutselen onze meesterwerken die we nadien kunnen opsmullen.

Voorstellingen 

Tal en Thee - Hoosje (3+)
Ergens wordt een vederlicht meisje geboren
geweven uit het fijnste garen
met beentjes als libellepootjes,
steentjes in haar schoenen
en touwtjes overal
Maar wat als de wind opsteekt?

Een betoverend zintuiglijk samenspel van licht, figuren, animatie, en kleine aangewaaide liedjes.


Theater Tieret - Baraque Future (7+) In een betoverend decor fileren we met uiterste precisie al jouw dromen, hersenspinsels, mijmeringen en verzuchtingen. “Want uw dromen moet ge koesteren, ze niet laten vervliegen maar koesteren en laten rijpen … En af en toe ’s nachts ‘ns openzetten, dat ze wat kunnen verluchten en verversen.” 

Hiervoor heb je geen ticket nodig.

Tickets en info

€7 ('Hoosje') / gratis (doe-activiteiten+ Baraque Future) • Cultuurcentrum de Brouckere • www.ccdebrouckere.be • 050 22 11 50

Vooraf reserveren voor de voorstelling Hoosje (3+) op www.ccdebrouckere.be