Led there be light!

Patrick Demarest

03/05/2021
Actua

Torhout bouwt de klassieke straatlampen om naar leds. Momenteel bestaat al 11% van de openbare verlichting uit ledlampen. Tegen eind dit jaar klimt dat percentage zelfs boven de 20%.

(Het nieuwe bedrijventerrein De Ringaert heeft een voorbeeldfunctie.)

Schepen van stadspatrimonium Hans Blomme: "Met de verledding willen we natuurlijk in de eerste plaats energie besparen en minder CO₂ uitstoten, maar de energiezuinige lampen hebben nog meer voordelen. Ze bieden bijvoorbeeld meer mogelijkheden om te worden gedimd en ze kunnen zeer plaatselijk aangestuurd worden. Zo hebben we altijd de juiste hoeveelheid licht op de juiste plaats. Bovendien zie je met dezelfde lichtsterkte als de oude lampen meer kleur en meer contrast, wat op zijn beurt weer voor meer veiligheid op straat zorgt."

"Omdat ledverlichting zo veel voordelen biedt, onderschreven we met onze stad, samen met vele andere Vlaamse steden en gemeenten, het charter om tegen 2030 al onze openbare verlichting om te bouwen naar leds. Dat gaat over straatverlichting, maar ook over de lichtpunten op parkings, gebouwen en monumenten."


"In 2020 verving netbeheerder Fluvius op Torhouts grondgebied in totaal 168 armaturen en 75 verlichtingspalen. Dat is 5 procent van al onze lichtpunten. Dit jaar komt daar nog eens 11 procent (320 armaturen) bij. Dat brengt ons totaal tegen eind 2021 op ruim 20%. Zo zitten we prima op koers om onze doelstelling tegen 2030 te behalen!"

Nieuw bedrijventerrein

"Ons nieuw bedrijventerrein, de nieuwe verlichting in de Kortemarkstraat voor de stadskernvernieuwing en de verlichting in de wijk Goede Herder zijn al uitgerust met ledlampen en dienen als voorbeeldlocaties voor onze stad", besluit schepen Hans Blomme.