Liesbet Werbrouck behaalt extra bekwaamheidsbewijs voor het knelpuntvak Frans via afstandsonderwijs aan Howest Brugge

Patrick Demarest

14/02/2022
Onderwijs

Liesbet Werbrouck heeft een universitair diploma op zak aangevuld met een GPB-opleiding. Ze werkte 15 jaar in het Psychiatrisch Centrum Sint-Amandus in Beernem waar ze communicatieverantwoordelijke was en beleidsondersteunend werk deed. "Ik heb gewikt en gewogen, maar de sprong naar het onderwijs als zij-instromer is op heden de beste beslissing die ik al heb genomen", aldus Liesbet.

Knelpuntvak Frans

Liesbet werkt sinds dit schooljaar voltijds als leerkracht in de Middenschool van Torhout en Lichtervelde. Ze geeft er Frans en Spaans aan leerlingen van het eerste en tweede middelbaar. "​Ik koos zelf voor het @home traject aan de lerarenopleiding van Howest. Met mijn diploma's kan ik probleemloos werken in de hogere jaren van het secundair onderwijs, maar ik heb meer affiniteit met jongeren in de leeftijdscategorie tot 14 jaar". De nood aan leerkrachten Frans in de lagere jaren van het Secundair Onderwijs is dan ook groot. "Door dit extra vereist bekwaamheidsbewijs te behalen creëerde ik voor mezelf ook meer werkzekerheid op lange termijn."

Traject op maat

​Liesbet vond bij de lerarenopleiding van Howest vooral een heel menselijke aanpak met veel aandacht voor haar unieke situatie. Er werd naar haar verhaal geluisterd en er werd gezocht naar een traject op maat. Ze verkreeg een aantal vrijstellingen op basis van haar vooropleiding. Zo kon ze onder meer stage lopen in haar eigen school. "De feedback tijdens de online monitoraten was steeds opbouwend en constructief. Ik kreeg telkens bruikbare tips die ik onmiddellijk kon toepassen in de praktijk", een meerwaarde aldus Liesbet.

Sprong naar het onderwijs

​Liesbet liep al een tijdje te denken om de sprong te wagen naar het onderwijs. Op je 40ste verjaardag met een stabiele job waarin je iets hebt opgebouwd qua werkrelaties is deze bewuste keuze allerminst een evidentie. "Als je echter twijfelt, doe waar je hart warm van wordt, blijf niet in je gouden kooitje zitten en waag de sprong. Ik haal er heel veel voldoening uit," aldus Liesbet.

Extra onderwijsvak

Wil jij als leerkracht via afstandsonderwijs lesbevoegdheid voor een extra onderwijsvak behalen? Wil je dit van thuis uit realiseren waarbij je werk, gezin en studie kunt combineren?  Op één jaar tijd kan je als leerkracht aan de lerarenopleiding van Howest een bijkomend diploma met uitzicht op ruimere tewerkstellingskansen behalen. Deze nieuwe uitdaging is er niet alleen voor jonge leerkrachten, ook ervaren lesgevers zoals Liesbet krijgen op die manier een extra push en uitdaging. Een opportuniteit om vacatures in bepaalde knelpuntvakken sneller ingevuld te krijgen. Alle verdere info kan je bekomen via www.howest.be