Lopen tijdens de Nacht

Patrick Demarest

15/06/2022
sport

Op vrijdag 17 juni vindt de 41ste Nacht van Vlaanderen plaats. Je kan 5, 10, 21 of 42 kilometer lopen en 10, 21, 42 of 100 kilometer wandelen. Inschrijven kan nog en ook op de dag zelf. Wij belichten eerst het lopen.

Vrijdag 17 juni
19 uur: start 5 km Start to Run (Industrielaan)
20 uur: Start halve marathon en 29ste Renault marathon (Karel de Goedelaan)
20.15 uur: Start 10 km run Tom Compernolle (Industrielaan)
20.20 uur: (aansluitend aan 10 km lopen) start internationale wandeltochten 10, 21, 42 en 100 kilometer (Industrielaan)

Info en inschrijven: www.nvv.be

Wedstrijddirecteur lopen André Mingneau

"De start wordt dit jaar op 2 plaatsen gegeven, namelijk in de Industrielaan en in de Karel de Goedelaan.
Om het voor de technische diensten en de politie mogelijk te maken dit veilig te regelen en om het ook eenvoudig te houden voor ons talrijke publiek, houden we de aanloop voor alle wedstrijden identiek, ook voor het wandelen, en dat komt ook de mobiliteit in het centrum ten goede!"

Aanloop

"Deze aanloop is: Industrielaan - Bruggestraat – Karel De Goedelaan—Aartrijkestraat–rond punt – ’s Gravewinkelstraat- Oostendestraat- Burg - Beerstsraat – Spinneschoolstraat- Conscienceplein- Boeiaardstraat- Bassinstraat-  Elisabethlaan - Tinneburgstraat - Ruddervoordestraat."  

Start en finish

"De start van de Start to Run (STR 5km) en de 10 km ligt in de Industrielaan, ongeveer op dezelfde plaats als vroeger (ingang Thor), en hier ligt ook de finish van de 10 km."

"De marathon en de halve marathon starten in de Karel de Goedelaan, 87 meter van de finish….die aan het nieuwe stadskantoor ligt. Ook de Start To Run 5 km komt hier aan, maar die 5 km blijft recreatief en zonder klassement."

Halve marathon en marathon

"De halve marathon loopt dus opnieuw richting Veldegem. We kregen in 2019 bijzonder veel lof over het mooie parcours, en we voeren maar een paar kleine wijzigingen door op het grondgebied Veldegem."

"Na deze halve marathon moeten de marathonlopers nog een eindje verder.
We nemen ongeveer dezelfde lus als in 2019, nl. een lokale lus van 10.549 meter via de Tuinstraat, Bollestraat, Koddaartstraat, Koolskampstraat, Dweersstraat, Parkstraat, Kwaplasstraat, Ruddervoordestraat, Kersouwkensstraat, Bosdreef,  Groenhovestraat, Donaustraat, E. Claeslaan, Hugo Verriestlaan, Sint-Jozefstraat, Bruggestraat naar de finish in de Karel De Goedelaan.

De marathonlopers zullen dus viermaal aan het stadspark passeren, nl na de start, na de halve marathon en tweemaal voor de lokale lus. Voor de supporters zal het bijgevolg heel gemakkelijk zijn om hun atleet aan te moedigen. Het is de enige marathon in België waar je zoveel doortochten door het centrum hebt.  Tijdens elke lokale ronde kunnen de supporters hun loper zelfs tweemaal zien passeren, ofwel in het centrum tussen de  Beerstraat en Brildam ofwel ter hoogte van de Schavelarestraat."

"Dit marathonparcours kost ons wel extra werk want in de Sint-Jozefstraat moeten we de weg in 2 loopstroken indelen. Op een bepaald moment komen zowel de lopers van de 10 km vanuit de Keibergstraat als de lopers van de 21 en 42 vanuit de Hugo Verriestlaan samen in de St-Jozefstraat. Maar dat was dit jaar onze enige optie om alle wedstrijden te organiseren."

Renaultmarathon: de oudste

"De Renaultmarathon is de oudste marathon van het land. Wie hier de marathon komt lopen, weet dat het een snel parcours is. De lopers krijgen ook waar voor hun geld, hier geen “marathon” van 41, 100 km maar de volledige 42,195 km! En bovendien, je zou moeten zot zijn om een ongezonde marathon in een LEZ (lage emissie zone) te lopen terwijl je hier in het Houtland de natuur kan proeven, en dan nog eens voor de helft van de prijs van de “grote” marathons. Toch ook nog eens vermelden dat we met de NVV de grootste prijzenpot van het land hebben (meer dan 6.000 €) en gelijk prijzengeld voor dames en heren."

Alle parcours staan ook op www.nvv.be waar men ook de GPX’en kan downloaden.

Betere bereikbaarheid wijken

"Er waren vroeger ook wat problemen om Torhout-Oost en de Goede Herder te bereiken. Dankzij het goede overleg met stad en de politie vonden we samen ook een mogelijkheid om deze wijken te ontsluiten, uiteraard blijven bepaalde straten verboden tot na 01.00 uur maar men kan via allerlei omwegen toch tot op bijvoorbeeld 300 meter van de meeste woningen geraken."

"Via de Vredelaan, Meibosstraat, Schavelarestraat, Zwevezelestraat, een stukje van de Ruddervoordestraat en de Kasteelstraat zijn na 21.30 uur op Torhout-Oost en de Goede Herder meer straten bereikbaar dan voorheen."

"De bewoners langs de straten hierboven vermeld, zullen dus gedurende 5 uur continu lopers zien passeren. Ik vraag het ieder jaar opnieuw aan de bewoners van dit parcours: haal de barbecue en uw mooiste aperitiefglazen uit en nodig familie, vrienden en buren uit en maak er een gezellig feest van!"

Het sportiefste bedrijf

Het Sportiefste Bedrijf in de Nacht! We hebben al de bedrijvencup op de 10 km Tom Compernolle, nu introduceren we ook “het sportiefste bedrijf”. Bij de bedrijvencup tellen we de plaatsen van de beste 5 lopers van een bedrijf, bij het sportiefste bedrijf tellen we alle kilometers samen. Zowel lopen als wandelen, en op alle afstanden. Het bedrijf met het grootste aantal kilometers wordt het “sportiefste bedrijf in de ‘Nacht’ in 2022”."

Parcours Start To Run 5 kilometer

Start om 19 uur.

Torhout:

 Industrielaan - Bruggestraat – Karel De Goedelaan—Aartrijkestraat–rond punt – ’s Gravewinkelstraat- Oostendestraat- Burg - Beerstsraat – Spinneschoolstraat- Conscienceplein- Boeiaardstraat- Bassinstraat-  Elisabethlaan - Tinneburgstraat - Ruddervoordestraat - Groenhovestraat – Donaustraat - E. Claeslaan –Hugo Verriestlaan—Sint-Jozefstraat- Bruggestraat-- Karel De Goedelaan.

10 km Tom Compernolle

Start om 20.15 uur.

Torhout:


 Industrielaan - Bruggestraat – Karel De Goedelaan—Aartrijkestraat–rond punt – ’s Gravewinkelstraat- Oostendestraat- Burg - Beerstsraat – Spinneschoolstraat- Conscienceplein- Boeiaardstraat- Bassinstraat-  Elisabethlaan - Tinneburgstraat - Ruddervoordestraat – Bosdreef – Torendreef -- Regenbeekweg- Ventweg Zuid- Keibergstraat—Sint-Jozefstraat RECHTS- rond punt-Industrielaan

Halve marathon en marathon

Start om 20 uur.

1° ronde: is de startronde marathon en tevens het volledig parcours van de halve marathon!

Centrum Veldegem

Torhout:

( Industrielaan - Bruggestraat )– Karel De Goedelaan—Aartrijkestraat–rond punt – ’s Gravewinkelstraat- Oostendestraat- Burg - Beerstsraat – Spinneschoolstraat- Conscienceplein- Boeiaardstraat- Bassinstraat-  Elisabethlaan - Tinneburgstraat - Ruddervoordestraat - Groenhovestraat – Ruitjesbosstraat tot onder viaduct ventweg- LINKSAF- Ventweg Noord- LINKSAF- Regenbeekweg-Korenbloemstraat- Bergenstraat-

Ruddervoorde - Oostkamp: Bergenstraat-Hertog Vanclevenstraat-Hogestraat-Veldegemsestraat

Veldegem - Zedelgem:  Koningin AstridstraatRembertstraatKrombekestraat—Hapkenstraat-- Rembertstraat-  Bergenstraat -Belledreef

Torhout: Cijnsdreef – Luchtstraat – Korenbloemstraat – Ruitjesbosstraat – onder viaduct- Groenhovestraat - Donaustraat - E. Claeslaan –Hugo Verriestlaan—Sint-Jozefstraat- Bruggestraat-- Karel De Goedelaan :Aankomst voor de halve marathon

Lokale lus marathon

(na de halve marathon)