Maatregelen en activiteiten Allerheiligen

Patrick Demarest

30/10/2023
Actua

De periode van Allerheiligen breekt aan. Een drukke periode voor de stedelijke begraafplaatsen: het Oud Kerkhof en het Stiltepark. Om het bezoek van de mensen aan hun geliefden in alle sereniteit te laten verlopen, neemt het Lokaal Bestuur Torhout een aantal maatregelen. Dit jaar geniet je opnieuw van het ingetogen evenement Reveil op Allerheiligen. 


Begraafplaatsmedewerker aanwezig

De begraafplaatsen zijn altijd toegankelijk. Op het Stiltepark in de Warandestraat is er op weekdagen van 8 tot 16.30 uur een begraafplaatsmedewerker aanwezig die je graag verder helpt met al je vragen. Ook op 1 en 2 november is de medewerker aanwezig en bereikbaar. Het telefoonnummer van de begraafplaatsmedewerker staat vermeld aan de ingang van het Stiltepark.    

Maatregelen voor minder mobiele mensen

Voor minder mobiele mensen stelt men aan de ingang van de begraafplaats rolstoelen en rollators ter beschikking in de afscheidsruimte. Wie toch problemen heeft om op de gewenste bestemming te geraken kan de begraafplaatsmedewerker opbellen, die je verder zal helpen.

Om de rust en de veiligheid van de bezoekers te garanderen worden auto's niet toegelaten op het Stiltepark. Aan de ingang van het Stiltepark voorziet men extra parkeerplaatsen voor mensen met een beperking. Ze voorzien ook extra fietsenstallingen en raden iedereen dus aan om met de fiets naar de begraafplaats te komen. 

Namenregister in de afscheidsruimte

Om het graf van je dierbaren gemakkelijk terug te vinden, wordt in de afscheidsruimte een namenregister ter beschikking gesteld.

Bebloeming

Onze begraafplaatsen zijn groene oases van rust en sereniteit. Rond Allerheiligen wordt het groen opgefleurd met bloemen ter nagedachtenis van de mensen die ons verlieten. Aan de ingang van de begraafplaatsen vind je ook dit jaar gratis bloempothouders. Deze voorkomen het omvallen van de chrysanten. Het is niet toegelaten om bloemen in te graven. Ze verwijderen de bloemen en bloemstukken vanaf maandag 4 december.

Afvalbakken

Op de begraafplaats vind je op verschillende plaatsen afvalbakken. De grote bakken zijn bestemd voor groenafval. In de kleinere bakken kan je terecht met restafval, in de blauwe afvalcontainers hoort PMD-afval. Door het scheiden van deze drie fracties vermijdt men onnodige sorteer- of stortkosten.

"We doen er alles aan om je bezoek aan de begraafplaats zo aangenaam en sereen mogelijk te laten verlopen. Door te zorgen voor elkaar en elkaar nabij te zijn via Reveil, een kop warme soep en troostende woorden hopen we mensen wat warmte te geven tijdens deze sombere periode van het jaar", zegt Elsie Desmet, schepen van begraafplaatsen.

Verkeershinder rond Stiltepark

Van maandag 23 oktober tot en met donderdag 2 november neemt men extra maatregelen om het verkeer in de Warandestraat naar en van het Stiltepark De Warande vlot te laten verlopen.

Op woensdag 1 november is er eenrichtingsverkeer in de Warandestraat. Rij via de Aartrijkestraat naar het Stiltepark. Wegrijden doe je via de Heidestraat of de Hogestraat.

Fietsers kunnen in beide richtingen rijden in de Warandestraat.

Parkeren rond Stiltepark

Van maandag 23 oktober tot en met donderdag 2 november is het verboden om van 7.30 tot 17 uur je wagen te parkeren in de Warandestraat:

  • aan de kant met de even huisnummers;
  • ter hoogte van de Verlorenkostdreef;
  • tussen de parking van het Stiltepark en de brug boven de Groene 62.

Van maandag 23 oktober tot en met donderdag 2 november is er een tonnagebeperking van +3,5 ton in de Warandestraat.

Concessies

De concessies van een aantal graven zijn (bijna) verlopen. Daarom worden de nabestaanden systematisch aangeschreven met de vraag om de concessie te verlengen. We duiden deze graven ook aan met een aankondigingsbord. De graven waarvan de concessie na een jaar niet is verlengd, worden geruimd.

Een concessie verlengen kan via begraafplaats@torhout.be of rechtstreeks bij de dienst Burgerzaken in het stadskantoor. Ook met andere vragen rond de concessies ga je best even langs bij de dienst Burgerzaken.

Rondleidingen Oud Kerkhof

Op zaterdag 4 november herstart de reeks rondleidingen op het Oud Kerkhof in de Bruggestraat. De rondleidingen laten telkens een ander aspect van de begraafplaats aan bod komen. Dit jaar is het thema: 'Onderhoud en herstel van graftekens: een haalbare kaart!'

  • De rondleidingen starten om 10.30 en om 14 uur aan de ingang van het Oud Kerkhof (hoek Bruggestraat en Sint-Jozefstraat).
  • de rondleidingen zijn beperkt tot maximum 20 personen.
  • Vooraf inschrijven is noodzakelijk en kan in het Vrijetijdshuis (Markt 1), via vrijetijdshuis@torhout.be of 050 22 07 70.


Concessie nemen op Oud Kerkhof

Om een concessie te nemen op een grafzerk op het Oud Kerkhof kan je terecht bij de dienst Burgerzaken in het stadskantoor. Deze concessies zijn gratis. Wie een concessie neemt, engageert zich wel om de grafzerk in goede conditie te brengen en te houden. Na restauratie kan je kiezen voor bijzetting in het graf via urnen. Dit op voorwaarde dat het grafteken in goede staat is. Wie een beschermde grafzerk renoveert, kan ook rekenen op subsidies vanuit Onroerend Erfgoed.

Tijdens de rondleiding hoor je wat een restauratie van een grafzerk op het Oud Kerkhof inhoudt, wat dit kan kosten en wie dat kan uitvoeren. Interessant voor iedereen, maar zeker voor mensen die twijfelen om de vergunning op het familiegraf te verlengen.

Wat warmte tijdens deze periode

Wie tussen 29 oktober en 1 november een bezoek brengt aan de begraafplaats het Stiltepark kan genieten van een kop warme soep gemaakt in de keuken van ons Woonzorgcentrum Sint-Augustinus. In de namiddag zal er koffie en warme chocolademelk ter beschikking zijn voor de bezoekers. De bedeling van de soep, koffie en chocolademelk zal gebeuren in samenwerking met Tordale.

Reveil

Torhout neemt opnieuw deel aan Reveil. Op 1 november om 16 uur brengt stadsdichter Marc Coulier een aantal sfeervolle gedichten uit zijn oeuvre. Woord en saxofoonmuziek van saxofonist Stefaan Debevere wisselen elkaar af bij dit ingetogen moment op Allerheiligen op het Stiltepark.