MANTAH lanceert op 10 juni eerste single

Patrick Demarest

31/05/2022
muziek

MANTAH is een West-Vlaamse metalband die eind 2019 het levenslicht zag en haar uitvalsbasis in Ichtegem heeft gevestigd. De muziekstijl wordt omschreven als moderne metal met een knipoog naar de 90's. Ze lanceren op 10 juni hun eerste single.

Inspirerende bands zijn uiteraard de bekende nu-metal kleppers Korn en LInkin Park, maar ook de meer moderne nakomelingen als While She sleeps en Architects sluipen graag in de muziek. De bandleden zijn niet aan hun proefstuk toe en mochten al een aantal grote podia (Pukkelpop, Graspop, Wacken, AB, …) betreden, weliswaar met andere projecten. Ze hopen nu met de gebundelde ervaring binnen het team hun stempel te kunnen drukken binnen de Belgische en Nederlandse scene, al beseffen ze zeer goed dat dit geen makkelijke klus zal zijn.



MANTAH is (van links naar rechts)

  • Bart Vandeportaele (39 - Poelkapelle) – gitaar (oa ex-Spoil Engine)
  • Dennis Wyffels (28 - Middelkerke) – gitaar (oa Lethal Injury)
  • Sven Herssens (39 - Lichtervelde) – zang (oa Fields of Troy)
  • Lothar Ryheul (25 - Torhout) – drums (oa Fields of Troy)
  • Bert Nauwynck (38 - Ichtegem) – bas (oa ex-Diecast Unit)

The show must go on!

Op 10 juni lanceren ze de eerste single en videoclip van de nieuwe samenwerking en vanaf dan zullen ze stelselmatig meer muziek de wereld insturen. Ze hopen zich zo op de Belgische metalkaart te zetten, een fanbase op te bouwen en bookers te overtuigen om hen een plekje te geven op hun show of festival.

Maar ze kijken ook verder en hun plannen voor de toekomst zijn niet van de minste. Deze zomer wordt er hard gewerkt aan een full album. “Alle nummers zijn reeds tot in de puntjes uitgewerkt en vragen nu nog enkel om een keiharde productie. Deze zal verzorgd worden door Tomster Studios uit Nederland.” De release van dit album zal ook gekoppeld worden aan hun eerste liveshow. Die zal plaats vinden in Club de B in Torhout op 29 oktober 2022. Uiteraard willen ze vanaf de release vooral vaak gaan spelen: “Want niets is mooier dan het creatieve monster dat we hebben gecreëerd, face-to-face te delen met mensen!”

Liveshows zijn voor bands dé inkomstenstroom waarmee producties worden gefinancierd. Het wegvallen van deze liveshows de afgelopen (corona-)periode zorgde ervoor dat ook de leden van MANTAH andere oplossingen moesten zoeken. Ze zaten echter niet stil en legden de focus op het uitwerken van muziek en bijhorende videoclips.

“Hoewel we onze passie nog altijd liefst live delen, is een digitale doorstart onontbeerlijk in deze tijden. Het belang hiervan steeg nog tijdens de pandemie.” Die doorstart moest ook goed zitten en daar wilde de band zich dus goed op voorbereiden, maar zonder budget konden ze niet veel aanvangen. “De projectsubsidie aangeboden door het Oaze – platform biedt ons de mogelijkheid om op te starten met de nodige advertenties, goede bandfoto’s, distributie van onze muziek op online – platformen e.d.m. Allemaal verwachtingen die genormaliseerd zijn t.o.v. (nieuwe) bands, maar die ook een kostenplaatje met zich meedragen. Dankzij Oaze konden we dit uitwerken op de manier waar we ons zelf goed bij voelen en zijn dan ook blij met het resultaat.”

Wil je de band volgen? Dan is alle informatie terug te vinden via mantahband.com, de gekende sociale mediaplatformen Facebook en Instagram en uiteraard vind je hun muziek ook op de gekende streamingplatformen als Spotify.

‘Maar bovenal hopen we jullie dit najaar te zien op onze release show of één van de daaropvolgende shows in de contreien!”