Mobiliteit van de toekomst start vandaag

Patrick Demarest

17/01/2023
Actua

Het Lokaal Bestuur Torhout en Gezinsbond Torhout, Beweging.net Torhout, Kwb Torhout en Fietsersbond Torhout slaan de handen in elkaar om in 2023 (duurzame) mobiliteit in de kijker te zetten. Ze doen dat onder de noemer 'Mobiliteit van de toekomst, start vandaag!'.

 

Van februari tot en met september 2023 organiseren ze 6 activiteiten rond mobiliteit, duurzame mobiliteit of mobiliteit van de toekomst.

Eerst op de agenda: een infoavond verkeer en een geleide mobiliteitswandeling.

 

Infoavond verkeer voor verenigingen, leerlingen en leerkrachten

Op woensdag 8 februari, 19.30 uur, in Cultuurcentrum de Brouckere.


Een infoavond speciaal voor de leden van Torhoutse verenigingen, leerlingen en leerkrachten gegeven door de politie.


Verschillende verkeerssituaties die interessant zijn worden uit de doeken gedaan. Van fietsen in groep tot begeleiden van een optocht of wandelaars over de taken van een seingever, wegkapitein of gemachtigde opzichter. Ook wordt kort stilgestaan bij de verkeersveiligheid tijdens een dropping, bij het gebruik van speedpedelecs,… Daarnaast wordt er ook uitleg gegeven over nieuwigheden in de verkeerswetgeving en staan we even stil bij de plaats van elke soort weggebruiker. Een boeiende en leerrijke avond met voor elk wat wils.


De voorstelling wordt afgesloten met een drankje en je kan vragen stellen.


Je moet niet inschrijven voor deze infoavond. Iedereen is van harte welkom!


Geleide mobiliteitswandeling

Op donderdag 20 april, 14 en 19 uur. Startpunt: Stadskantoor.


In kleine groepjes, van telkens een 10-tal personen, gaan ze op stap. Bij de verschillende verkeerssituaties staat men even stil. Bij specifieke verkeerssituaties geeft de deskundige extra uitleg en tips naar veiligheid toe.

De wandeling start aan het Stadskantoor en duurt 1.30 uur. Ze sluiten de wandeling af met een drankje in het Stadskantoor.

Vooraf inschrijven is verplicht. Inschrijven doe je via www.torhout.be/inschrijving-geleide-mobiliteitswandeling.

Maar er is meer!

Later dit jaar volgt er nog:


  • Een inspiratieavond rond duurzaam vervoer.

Op dinsdag 23 mei, van 18 tot 21.30 uur, in het Stadskantoor.


  • Een gezinsfietstocht met vragen over verkeerssituaties en duurzaamheid.

Van 1 juli tot en met 15 september.


  • Een lezing rond autogebruik in de toekomst.

Op donderdag 7 september, 19.30 uur, in de Congreszaal van Cultuurcentrum de Brouckere.


  • Een verkeershappening.

Op zondag 17 september, van 14 tot 18 uur, op de Markt.


"Onze mobiliteit verandert in een razendsnel tempo. Elektrische fietsen, speedpedelecs, deelwagens, elektrische wagens,… Ze zijn niet meer weg te denken uit ons straatbeeld. Hierdoor weten we soms niet goed meer wat nu wel en niet mag of moet. Hier willen we samen met de Torhoutse middenveldorganisaties verandering in brengen. Benieuwd hoe jouw mobiliteit in de toekomst er zal uitzien? Vraag jij jou af waar je nu wel en niet mag fietsen met jouw speedpedelec? Twijfel je nog over de aankoop van een elektrische wagen? In 2023 zal je op al deze vragen en nog vele andere een antwoord krijgen tijdens een van onze evenementen naar aanleiding van ons themajaar: Mobiliteit van de toekomst, start vandaag", vertelt Elsie Desmet, schepen van mobiliteit.


Meer info: www.torhout.be/mobiliteit-van-de-toekomst.