Het verhaal van de familie Wostyn is vermoedelijk meer dan twee eeuwen oud. We schrijven 1802. In de annalen wordt moeder Barbara Cloet geregistreerd als ‘mosterdmaker’. Een kleine zeventig jaar later, in 1869, beginnen broers Ivo-Jacob en Désiré Wostyn met het breken en malen van mosterdzaad. De productie komt op gang en de aankoop van een stoommachine zorgt ervoor dat er op grote schaal mosterd gemaakt kan worden.
Vijf generaties later is de leiding in handen van Piet Wostyn, achterkleinzoon van Ivo-Jacob. De zaak is uitgegroeid tot een wereldspeler. Klanten uit Nederland, Frankrijk, Spanje, Denemarken, Noorwegen en Zweden komen hoogstpersoonlijk de delicatesse aankopen of bestellen ze online via één van de geprefereerde webshops. Maar wat maakt de mosterd nu zo uniek? Dat is ongetwijfeld de combinatie van passie en topingrediënten! Aan de basis van het originele, geheime familierecept liggen superfijn gemalen donkere Brassica Nigra mosterdzaadjes die het product zijn buitengewone aroma geeft. Het is de enige mosterd die minder dan twee procent zout bevat en gemaakt wordt zonder kleurstoffen, bewaar- en bindmiddelen. Bovendien is ze gluten- en lactosevrij. Het valt dan ook niet te verwonderen dat speciaalzaken en topchefs zoals Geert Van Hecke (De Karmeliet), Gert De Mangeleer (Hertog Jan), Peter Goossens (Hof van Cleve), Peter De Clercq (Elckerlijc) en Kobe Desramaults (In De Wulf) deze ambachtelijke mosterd graag in hun aanbod verwerken.
[wppa type="slide" album="221"][/wppa]
Naast de mosterd is het gamma ondertussen uitgebreid met mosterdjenever, mosterdpralines en mosterdbier. De zuivere graanjenever met een alcoholpercentage van 40% wordt volgens een meer dan honderdvijftig jaar oud recept gebrouwen door Distilleerderij Leukenheide in Limburg, net als Mostaard Wostyn een zaak met een rijke traditie. De pralines zijn van de hand van Chocolaterie Denolf uit Torhout en haalden al meermaals de pers. De mosterd geeft aan de praline een zoetzure smaak. Het mosterdbier ‘Ijzeren Arm’ tenslotte werd twee jaar geleden gelanceerd naar aanleiding van het honderdvijvenveertig jarig bestaan en gebrouwd door ’t Brugs Bierinsituut. ‘Ijzeren Arm’ verwijst naar Graaf Boudewijn I, ook wel gekend als Boudewijn met de Ijzeren Arm. Hij bracht de relikwieën van Sint-Donaas naar de kloosterkerk van Torhout alvorens ze later in Brugge onder te brengen.
Ook de mosterdpotten zelf zijn stuk voor stuk hebbedingen. Vervaardigd uit steen, zorgen ze ervoor dat de mosterd optimaal – koel en donker – bewaard wordt. Van de acht soorten, worden er nog vijf met de hand gedraaid. In de keuken van Jeroen Meus hebben ze alvast een prominent plaatsje gekregen. Misschien ook binnenkort in de jouwe?
Het winkeltje in het ouderlijk huis op het Conscienceplein is zeker en vast een bezoekje waard. De mosterdgeur komt je tegemoet van zodra je er binnen stapt en je wordt met open armen ontvangen door Piets’ echtgenote Annick. Het is dagelijks geopend behalve op donderdagnamiddag, zaterdagnamiddag en zondag. Bedrijfsbezoeken met mogelijkheid tot proeven, zijn mogelijk op maandag, dinsdag en zaterdag.