Mosterd en Torhout...gewaarborgd zuiver

Patrick Demarest

17/01/2017
Actua Bedrijf winkel

De eerste drie maanden van 2017 plaatst Torhout de 'mosterd' voluit in de spotlights, een rijk streekproduct gespiegeld aan een nog rijkere geschiedenis in Europa.

20170116_151546

Mosterd is het enige echte erkende streekproduct van het Brugs Ommeland (100% West-Vlaams!), ontstaan in de tweede helft van de 19de eeuw en op vandaag uitgegroeid tot een waar culinair icoon. Torhout is dan ook zeker trots op 'zijn' mosterd.
Het was dan ook meer dan tijd om fors in te zetten op dit in oorsprong lokaal verhaal, dat zijn uitstraling intussen tot ver buiten de Belgische landsgrenzen waarmaakte.
In de loop van de voorbije decennia werd Mosterd Wostyn altijd vernoemd op toeristisch - culinair gebied: Jeroen Meus gebruikt steevast Mosterd Wostyn, het is het product dat in restaurant El Bulli gebruikt werd en ook Sergio Herman grijpt er bij mosterdgerechten naar terug.
De stad Torhout zet heel wat in op zijn identiteitsverhaal : wat kenmerkt deze stad, wat drijft deze stad, waar zijn kansen en mogelijkheden om ons in de regio nog meer in te passen en daar maakt mosterd op een pittige wijze deel van uit.
De tentoonstelling.

20170116_151232

Vanuit het lokale erfgoedverhaal Wostyn wordt de focus gelegd op een aantal thema's: 1. wat is mosterd, 2. de betekenis van het mosterd maken, 3. het culinaire gebruik, mosterd in Vlaanderen en Europa, 4. mosterd in het taalgebruik en heel wat andere interessante invalshoeken.
Allerlei waardevolle verzamelobjecten uit de topcollecties van Stephaan de Pessemier en mosterdman Piet Wostyn zullen tentoongesteld worden, de meeste voor het eerst.
Drie grote blokken roerend erfgoed zijn terug te vinden in de tentoonstelling : A de materialen van/voor de productie van mosterd in Torhout én in Vlaanderen, dikwijls gekoppeld aan de productie van azijnbrouwers in onze gewesten; B de kleine potjes en artefacten die mosterd in de keuken en op tafel brachten en C een brede kijk op de advertentiemethodes van de verschillende mosterdmakers in Torhout, Vlaanderen en West-Europa..

20170116_151416

Er is ook aandacht voor mosterd in de literatuur : denk maar aan de befaamde 'Mosterdgedichten' van Willem Elsschot die ook hun plaats in de expositie zullen krijgen, m.m.v. het Willem Elsschotgenootschap.

De tentoonstelling loopt tot en met zaterdag 15 april 2017, van maandag tot vrijdag van 9 tot 17 uur en op zaterdag van 9 tot 12 uur.

Aanvullende activiteiten
Daarnaast worden ook heel wat randactiviteiten gepland, culinair in een samenwerking met horecazaken en Toerisme Torhout.
- Mosterd-op-het-menu-campagne. Een aantal horecazaken serveren een mosterdgerecht vanaf Valentijn 2017. Meer nieuws daarover volgt binnenkort in een aparte persnota met de lijst van deelnemers.
- een publicatie van mosterdrecepten in Torhout in maart 2017 in een aparte brochure.
- Er wordt ook ingezet op de jongeren en kinderen én het brede publiek in een Gedichtenwedstrijd met als thema 'Pittig' waar we samen met de Academie de scholen in betrekken. Op dinsdag 24 januari om 19.30 uur in Club de B worden de winnende gedichten voorgedragen door de leerlingen woordkunst van de Academie. De winnaars zullen uitgenodigd worden op het podium. De voorstelling is gratis en staat open voor iedereen.
- rondleidingen o.l.v. een gids worden georganiseerd voor groepen van elke slag : schoolgroepen tot verenigingen, kinderen tot senioren, uit de nabije regio tot veraf-regio's. Boeken via vrijetijdshuis@torhout.be