Muziekatelier voor jongeren: Trouba Beats

Patrick Demarest

24/05/2022
jeugd

Zin om te leren rappen? Wil je graag je eigen beats maken? Of toch ambitie om deejay te worden? Dan ben je bij Trouba Beats aan het juiste adres. Vanaf 1 juni worden er in het jeugdhuis muzikale workshops georganiseerd. Jongeren kunnen er vanaf dan elke woensdag terecht om te experimenteren met de elementen die hiphop met zich meebrengt.


Het project is ontstaan uit de ontmoetingen die jeugdopbouwwerker Lars ervaarde tijdens zijn werk in de publieke ruimte. "Het viel me op dat veel jongeren creatief aan de slag willen met en rond muziek. Vooral de stromingen uit de hiphopcultuur scoren hoog", aldus jeugdwerker Lars. "Vele jongeren wilden hun eigen rhymes (rapteksten) schrijven en anderen hadden vooral aandacht voor de beats die deze teksten binden. Daarom plaatste ik gauw een oproep op sociale media om het initiatief te laten groeien."


De oproep bewees direct zijn nut. Vele liefhebbers boden hun hulp aan, zo konden we ook rekenen op de steun van ons lokale jeugdhuis, De Troubadour. Schepen van jeugd Lieselotte Denolf is verheugd met deze samenwerking: “Ik ben ervan overtuigd dat Trouba Beats een troef kan worden voor deze ontmoetingsplaats. Het opent deuren voor nieuwe bezoekers en schept voor jongeren een platform waar muziek sterk de nadruk krijgt.” Daarnaast was er ook nog de steun van enkele pioniers in de scene, vult Lars nog aan. “Zo zullen de jongeren wekelijks begeleid worden door rappers, beatmakers en deejays met jaren ervaring. Dit om hen de kneepjes van het vak over te dragen, maar misschien ook om samen te werken richting een optreden of album?”

De workshops zelf zijn volledig gratis voor de bezoekers en vinden steeds plaats op woensdag van 19 tot 20.30 uur. Het aanbod zal zich wekelijks afwisselen, om alle elementen van hiphop evenveel aandacht te schenken. Jongeren zullen achteraf ook nog aan de bar terecht kunnen voor een versnapering of een drankje. Zo kan er steeds nog wat nagepraat worden over het creatieve proces die deelnemers samen meemaken.

Op 1 juni gaat het project van start. De jongeren zullen er die avond kunnen kennismaken met alle apparatuur die ter beschikking staat. Alle lesgevers zullen ook aanwezig zijn voor een eerste ontmoeting met de enthousiastelingen. Tot slot krijgt de groep een rondleiding in het jeugdhuis, want wie weet wordt dit een volgende generatie bezoekers?