"Niet essentieel of niet-essentieel maar veilig of onveilig"

Patrick Demarest

10/11/2020
Bedrijf

Joost Vanhaerents, eigenaar van de volautomatische carwash Bling King, begrijpt niet waarom zijn zaak gesloten moet zijn. "De discussie moet niet gaan over 'essentieel' of 'niet essentieel' maar over 'veilig' of 'onveilig'. 

Joost: "Dat het coronavirus zo snel als mogelijk moet bestreden worden is een feit. Dat hiervoor drastische maatregelen dienen genomen te worden is correct. Dat onze zorginstellingen dienen beschermd te worden tegen een overvloed aan patiƫnten is evenzeer waar. Doch..... waarom kan een onderneming die perfect coronaveilig kan werken niet verder open blijven? Waarom sectoren sluiten terwijl dit omwille van de volksgezondheid niet nodig is? Zijn er dan op provinciaal, Vlaams of federaal niveau geen politiekers met gezond boerenverstand? Er wordt contactloos betaald. Het ganse traject blijft de klant in de cocon van zijn eigen wagen. Stofzuigen kan in open lucht met respect van de afstand..... "

"Serieuze bedrijven zijn opnieuw het slachtoffer van de illegale handwashes die door de overheid worden gerust gelaten. Het zou goed zijn moest dezelfde ijver waarmee corona-overtreders worden aangepakt, gehanteerd worden ter beteugeling van deze oneerlijke concurrentie. Wat een zonde om onze installaties te zien stil liggen. Wie zal dat betalen? Het is een regelrechte schande. Kill the virus ! Not the business! En ondertussen zijn de ministers onbereikbaar om de woordvoerders van onze federatie te woord te staan! Waarom delegeert men in geval van twijfel het beslissingsniveau van wie open mag blijven en wie moet sluiten niet naar het lokale niveau? De plaatselijke overheden kennen perfect de handelszaken op hun grondgebied. De discussie moet inderdaad niet gaan over 'essentieel' of 'niet essentieel' maar over 'veilig' of 'onveilig'. Want ( tenzij men aan de grens woont ) is wandelen en eten in Luxemburg wat mij betreft geen essentiƫle verplaatsing!"