Nieuwe deelwagen voor Torhout aan het station

Patrick Demarest

29/07/2024
Actua

Torhout is sinds begin deze maand een deelwagen rijker. De deelwagen voor vervoer op maat bevindt zich aan het Hoppinpunt aan de voorkant van het station. De aanbieder is Claus2you. In het najaar komt op dezelfde locatie nog een elektrische deelwagen bij. Met deze twee extra deelwagens kan Torhout in totaal al 7 auto's aanbieden.

 

De vervoerregio’s Brugge, Midwest, Oostende en Westhoek breiden het aanbod deelwagens fors uit. Dit jaar verschijnen 96 extra deelwagens aan 51 Hoppinpunten, waarvan twee in Torhout. De wagen op fossiele brandstof staat ondertussen aan het station, door de latere levertijd volgt dit najaar nog de levering van een elektrische wagen. Claus2you, het autodeelplatform van Claus Mobility uit Zonnebeke, stond in voor de uitrol. Het aanbieden van deelsystemen past volledig binnen Hoppin, de nieuwe mobiliteitsvisie van de Vlaamse overheid.


7 deelwagens in Torhout

Wagens delen is de toekomst. Het heeft alleen maar voordelen. In Torhout kan je gebruikmaken van 7 wagens door drie aanbieders:

  • Cambio - 2 voertuigen aan het station en het stadskantoor
  • Coopstroom - 3 elektrische deelvoertuigen aan het station, de bibliotheek en het stadskantoor
  • Claus2you - 2 deelwagens aan het station (waarvan een dit najaar wordt geleverd)


"We zijn blij dat we er opnieuw 2 deelwagens bij krijgen in onze stad. Uit de cijfers van het gebruik van de reeds 5 aanwezige deelwagens merken we immers dat dit een geliefd vervoersmiddel is. Wist je dat 1 deelwagen gemiddeld 6 privéauto's vervangt? Kies je voor een deelwagen dan kies je er dus voor om je duurzaam te verplaatsen", zegt Elsie Desmet, schepen van Mobiliteit.


Hoe werkt Claus2you autodelen?

Het autodeelplatform van Claus Mobility is toegankelijk voor particulieren en bedrijven. Na registratie op het platform kan je een wagen reserveren. Dat kan vanaf 3,49 euro per uur via de Claus2you app. Bij Claus2you betaal je geen waarborg en geen abonnementskosten. Je plaatst een tegoed op je app en betaalt enkel de duur en de afstand van je rit. Verzekering en brandstof zijn inbegrepen.


Zo gaat het in zijn werk

  • Registreer je via www.claus2you.be.
  • Je ontvangt een mail met de gegevens om in te loggen op de Claus2you app. Download de app via de Google Play Store of App Store.
  • Eenmaal in de app kan je een rijtegoed opladen via Payconiq of overschrijving.
  • Reserveer je deelauto.
  • Gebruik de app om de wagen te openen. Ga naar reservatie en klik op de knop sleutel. Daarna duw je nogmaals op de knop sleutel. Je krijgt nu een afstandsbediening waarmee je de wagen kan openen met je smartphone.
  • Rit voorbij? Zet de wagen voor het einde van de reservatieduur terug op de standplaats aan de voorkant van het station.
  • Meld je af door op de knop beëindigen te drukken in de app. Vergeet niet om de wagen te sluiten voor je jouw rit beëindigt.


Wat is een hoppinpunt?

Een Hoppinpunt is een punt waar verschillende vervoermiddelen samenkomen en op elkaar zijn afgestemd, zoals de trein, tram, bus, een deelsysteem ((bak)fiets, auto, step, …) of je eigen fiets. Op dit moment zijn er in Vlaanderen al meer dan 500 Hoppinpunten.