Nieuwe parkeer- en bewonerskaart en aangepast retributietarief

Patrick Demarest

15/12/2022
Actua

Samen met de stadskernvernieuwing past het Lokaal Bestuur Torhout ook het parkeerbeleid in de binnenstad aan. Zo zetten ze de digitale bewoners- en parkeerkaarten op punt en passen ze ook de retributies aan die hand in hand gaan met deze kaarten.

 

Nieuw: parkeerkaart voor artiesten en bewonerskaart voor bewoners die verhuizen

In Torhout kan je op dit moment al volgende kaarten aanvragen en gebruiken in de zones waar een parkeerregeling (met uitzondering van de Shop & Go-plaatsen) van toepassing is:


  • Bewonerskaarten;
  • Parkeerkaarten voor medici (huisartsen, thuisverpleegkundigen, kinesisten en andere zorgverstrekkers die een RIZIV-nummer hebben);
  • Parkeerkaarten voor aannemers;
  • Parkeerkaarten voor deelvoertuigen.


Alle info over deze kaarten vind je op www.torhout.be/bewonerskaart en www.torhout.be/gemeentelijke-parkeerkaarten.


Op de gemeenteraad van 28 november 2022 keurde de gemeenteraad twee nieuwe kaarten goed:


  • Parkeerkaarten voor artiesten


  • Per voertuig van een artiest of stamboekhouder die deelneemt aan een Torhouts evenement kan 1 kaart uitgereikt worden. Aan deze kaart koppelt men 1 nummerplaat.
  • Deze kaart is geldig voor de duur van het evenement, eventueel verlengd met 3 dagen voor of na het evenement.


  • Bewonerskaarten voor bewoners die verhuizen naar een woning in een betalende of blauwe zone of een gebied dat ingesloten is door deze zones.


  • Per adres kan er maximum 1 kaart uitgereikt worden. Ook aan deze kaart koppelt men we slechts 1 nummerplaat.
  • Deze bewonerskaart kan je enkel aanvragen als je een attest van adreswijziging kan voorleggen. Dit attest vraag je aan via de dienst burgerzaken.
  • Deze kaart is 2 maanden geldig.
  • Deze nieuwe bewonerskaart kost 10 euro


Deze kaarten kunnen aangevraagd worden vanaf 1 januari 2023 via het e-loket van Indigo (Streeteo).

 

Retributietarief vastgelegd op 20 euro

In het centrum van Torhout vind je ongeveer 1000 parkeerplaatsen die onder een specifieke parkeerregeling vallen, zoals betalend parkeren, blauwe zone, bewonersparkeren, Shop & Go-plaatsen of plaatsen voor deel- en elektrische voertuigen.

Parkeer je in deze zones niet volgens de opgelegde voorwaarden? Dan riskeer je vanaf nu een retributie van 20 euro, waar dit vroeger 18 of 50 euro was. Met dit nieuwe tarief brengt men alle verkeersretributies op een gelijk niveau en houdt men ook de indexering in het achterhoofd.

Wil je graag gratis parkeren in Torhout? Dat kan zeker! Gebruik de randparkings zoals parking De Mast, parking Industrielaan, parking Guido Gezelle, parking Ravenhofpark,… of de vele parkeerplaatsen langs de openbare weg.

Nieuwe concessieovereenkomst parkeerbeheer

Eind februari 2023 loopt de huidige concessie met parkeerbedrijf Indigo/Streeteo af. In de gemeenteraad werden de voorwaarden vastgesteld en de wijze van gunning voor een nieuwe parkeerconcessie vanaf 1 maart 2023.