Nieuwe stadssecretaris Tom Vandenberghe moet de integratie van het OCMW in de stadsdiensten vorm geven

Patrick Demarest

14/04/2015
Actua interview/reeks

Tom Vandenberghe combineert vanaf 1 maart de functie van OCMW-secretaris met die van stadssecretaris. Op 1 januari 2015 werd hij OCMW-secretaris, op 1 maart werd hij ook stadssecretaris. Als algemeen secretaris moet hij er dan ook voor zorgen dat tegen 2019 het OCMW volledig geïntegreerd is in de stadsdiensten.

TomVandenberghe1

Tom Vandenberghe is 49 jaar, afkomstig van Houthulst, maar al ruim 25 jaar woonachtig in Sint-Michiels. Hij is gehuwd en heeft twee dochters: Nina, 23 en Eva, 20 jaar. Hij studeerde voor maatschappelijk assistent en behaalde later ook een licentie politieke wetenschappen aan de UGent.

Hoe ziet je loopbaan er uit?

“Ik heb relatief kort in een revalidatiecentrum in Roeselare gewerkt voor kinderen met een ontwikkelingsachterstand. Het grootste gedeelte van mijn carrière was ik echter in de provincie West-Vlaanderen actief waar ik diverse functies heb gehad, de laatste jaren beleidsmedewerker strategische planning en stafmedewerker gebiedswerking. In 2008 ben ik OCMW-secretaris in Oostkamp geworden. Daar hebben we vooral ingezet op het verder professionaliseren van de organisatie door middel van een intense samenwerking met de gemeente. De integratieoefening tussen gemeente en OCMW, onder meer naar aanleiding van de verhuis naar een nieuw bestuurs- en dienstencentrum (OostCampus) heeft, samen met mijn collega Jan Compernol (gemeentesecretaris) in 2014 geleid tot de toekenning van de titel van overheidsmanager van het jaar. Het was een mooie beloning voor het pionierswerk dat we verricht hebben maar uiteraard is dat de verdienste van velen geweest (bestuur en medewerkers).”

TomVandenberghe2

Wat worden je taken in Torhout?

“De secretaris wordt verondersteld in te staan voor de dagelijkse leiding van de organisatie. Hij staat aan het hoofd van het personeel en stuurt de organisatie aan. Hij zorgt voor de voorbereiding, uitvoering en evaluatie van het beleid. Hij zit het managementteam voor. Hij adviseert het bestuur en zorgt mee voor een goede samenwerking tussen de diensten onderling en tussen het bestuur en de organisatie. Het bijzondere in Torhout is dat het de twee lokale besturen betreft (stad en OCMW). Stilaan een trend (één secretaris voor beide besturen) maar vanaf 2019 zullen de OCMW's in de gemeentebesturen worden 'ingekanteld'. M.a.w. in Torhout zijn we dat gegeven al voor. Op het moment van de bekendmaking van de vacature heeft het lokaal bestuur van Torhout hier al bewust voor gekozen. Pas nadien besliste de nieuwe Vlaamse regering om tot de inkanteling over te gaan....”

Hoe moeilijk wordt de combinatie van twee ‘besturen’ en ‘organisaties’?

“De integratie van beide besturen en organisaties is de grote uitdaging in Torhout. Ik zal de ervaring opgedaan in Oostkamp zeker kunnen gebruiken maar iedere context is anders. Het komt erop aan de integratie te realiseren op maat van Torhout. Op dit ogenblik zijn het nog twee vrij gescheiden organisaties maar waar we toch al wat aanzetten tot samenwerking in gang hebben gezet. Het is natuurlijk wat zoeken in het begin maar ik stel vast dat er een positieve en constructieve houding is van zowel het bestuur als de organisatie (leden managementteams, diensthoofden en medewerkers). Dat het lokaal bestuur in Torhout uitstekende medewerkers heeft, maakt het al een stuk makkelijker!”

Wat lijkt jouw moeilijkste opdracht te zullen worden?

“Uiteraard de integratieoefening tussen stadsbestuur en OCMW, dat is de belangrijkste opdracht. Maar dat moet gepaard gaan met de ambitie om de organisatie verder te ontwikkelen en te professionaliseren. Zodat de uitdagingen waarvoor de lokale besturen staan, en Torhout in het bijzonder, kunnen worden aangegaan. De financiële toestand van de lokale besturen in het algemeen is echter niet rooskleurig en Torhout is hier geen uitzondering op. Het zal er dus op aankomen om als bestuur aangepaste ambities te hebben om vervolgens de middelen (financieel en mensen) optimaal in te zetten in functie van de te realiseren doelstellingen. Het veronderstelt een intens samenspel tussen bestuur en organisatie. Maar daar heb ik in Torhout alle vertrouwen in.”

Hoe functioneer jij het best?

“Om goed te kunnen samenwerken met bestuur en organisatie is vertrouwen ontzettend belangrijk, om niet te zeggen een voorwaarde. Het veronderstelt partnerschap, openheid en transparantie, communicatie en loyauteit. Het is m.a.w. een verantwoordelijkheid van iedereen want om iets te realiseren moeten enerzijds binnen de organisatie de neuzen in dezelfde richting staan maar moet anderzijds ook gezocht worden naar externe partners zodat de dingen die we willen doen ook effectief gerealiseerd worden. Op grond van mijn ervaring ben ik ervan overtuigd dat we als lokaal bestuur zo het verst geraken.”

Waar zal je de nadruk opleggen?

“Een lokaal bestuur wordt afgerekend op haar dienstverlening. Dat is in Torhout niet anders. Kwaliteitsvolle dienstverlening op basis van een efficiënte en effectieve werking en organisatie moet ook het uitgangspunt zijn bij de integratie van de stad en het OCMW. Onder het moto 1+1=3 willen we het lokaal bestuur slagkrachtiger maken zodat we aan de verwachtingen van de burgers, de verenigingen, bedrijven, ... kunnen voldoen. Haalbare doelstellingen maar ook dat partnerschap zijn hierbij cruciaal. Toch twee bijzondere uitdagingen: de digitalisering van zowel de dienstverlening als de interne werking en organisatie is een maatschappelijke evolutie waar ondertussen iedere organisatie op inzet. Daarnaast ook HRM want wat we doen blijft mensenwerk. Het is mijn overtuiging dat in algemene zin streven naar tevreden medewerkers, die op een aangepaste manier geresponsabiliseerd, gemotiveerd en gecoacht worden, het meest kans op succes bieden. Dit in functie van de kwaliteitsvolle dienstverlening waarnaar ik al verwees...”