Onderzoek van de bodem onmisbaar bij archeologisch veldwerk

Patrick Demarest

28/11/2022
vereniging

Geschied- en Heemkundige Kring het Houtland Torhout vzw laat op 7 december in cc De Brouckere Jari Hinsch Mikkelsen en Veerle Vanwesenbeeck aanrukken die het over het belang van de bestaande bodemkaart zullen hebben bij archeologisch veldwerk in het algemeen en in Torhout in het bijzonder.

(Foto RAAP)

Na de Tweede Wereldoorlog was voedselproductie in Europa prioritair. Kennis van de bodem liet toe om de juiste gewassen te telen. In België begon men met een nationale bodemkaart in 1947. Vandaag is de kaart nog altijd actueel en wordt ze gebruikt door archeologen. Aan de hand van archeologische dossiers uit het werkingsgebied van Raakvlak, met nadruk op Torhout, wordt de waarde van de bodemkaart aangetoond. De geheimen van de bodemkaart worden toegelicht zodat je de kaart kan consulteren om te kijken hoe je achtertuin of wijk er bodemkundig uitziet.

Het samenwerkingsverband Databank Ondergrond Vlaanderen ontsluit de ondergrond in Vlaanderen wetenschappelijk. Data en informatie over bodem, grondwater,… stelt het gratis ter beschikking. Spreker Jari Hinsch Mikkelsen werd na studies in Kopenhagen en Gent, activiteit bij de vakgroep geologie en bodemkunde en het Instituut voor Natuur en Bosonderzoek, in 2011 lid van het Raakvlak-team als bodemkundige. Vandaag is hij er diensthoofd. Veerle Vanwesenbeeck studeerde geografie en werkt binnen het Databank Ondergrond Vlaanderen-coördinatieteam. Dagelijks komt zij in contact met vragen die gebruikers zich stellen.

Waar:          Cultureel Centrum de Brouckere, congreszaal

Wanneer:    7 december 2022 om 20 uur.

Prijs:            Leden gratis; niet leden betalen 3 euro (Ieder lid van het gezin, wordt beschouwd als lid)

Volgende activiteit: 19 januari: voorstelling jaarboek