Ontwikkelingstraject 'Eigen Kweek' ontvangt 279.095 euro aan subsidies van de Vlaamse Overheid

Patrick Demarest

30/04/2021
Cultuur

'Eigen Kweek' is een ontwikkelingstraject voor jonge podiumkunstenaars en aspirant zakelijk leiders. Het traject vindt plaats in drie provincies: Vlaams-Brabant, Antwerpen en West-Vlaanderen. Ons cultuurcentrum, Cultuurcentrum de Brouckere, is één van de deelnemende cultuurcentra voor de provincie West-Vlaanderen.

De winnende podiumkunstenaars toen ze het nieuws kregen

In elke provincie wordt één podiumkunstenaar/gezelschap gekoppeld aan één aspirant zakelijk leider. Zij krijgen samen de unieke kans om een allereerste eigen productie te realiseren. En dit met voldoende tijd, ruimte, ondersteuning en budget. Na de creatie doen ze een tournee rond de cultuurcentra in hun eigen provincie (10 à 14 speeldata), met een korte oversteek naar de andere regio’s.


De voorbije jaren was 'Eigen Kweek' een succesvol initiatief van tien cultuurcentra in Vlaams-Brabant. Vanaf 2021 werd dit traject uitgebreid naar de provincies Antwerpen en West-Vlaanderen. In totaal dragen 37 cultuurcentra dit initiatief, samen met werkplaats Cas-Co (Leuven) en alternatief managementbureau Klein Verzet. Naast Cultuurcentrum de Brouckere nemen ook nog 13 andere cultuurcentra in West-Vlaanderen deel aan dit project.


Om deze samenwerking te realiseren werd er een subsidiedossier ingediend bij de Vlaamse Overheid voor een bovenlokaal cultuurproject. Het project werd goedgekeurd en kreeg een subsidie van maar liefst 279.095 euro voor de komende twee seizoenen. Hiermee worden ezs podiumcreaties gerealiseerd.


In het advies van de Commissie stond onder andere dat dit een zeer interessant traject is om jonge makers te lanceren vanuit de eigen regio met een kans om breder ontdekt te worden. Er is ook aandacht voor de zakelijke dimensie en de uitwisseling tussen de verschillende makers en partners onderling. Het project heeft de mooie ambitie om heel wat leemtes (opnieuw) in te vullen: aandacht voor spreiding jonge makers, regionaal talent lanceren, publiek naar nieuw talent leiden, opleiden van zakelijk leiders.


"Cultuurcentrum de Brouckere zet meer en meer in op jong talent: uit onze eigen stad, regio of provincie", zegt directeur Aukelyn Allary. "We vinden het belangrijk - zeker in deze tijden - om het jong talent, de toekomst van morgen, onder andere een presentatiekans te bieden. We zien het als een zetje naar het professionele circuit. Ik ben ervan overtuigd dat wij, als cultuurcentrum, hier een rol in moeten opnemen", vult schepen van Cultuur Lieselotte Denolf aan.


Uiterlijk op 31 januari 2021 konden aspirant zakelijk leiders en podiumkunstenaars zich kandidaat stellen voor het traject. Uit alle inzendingen werd voor West-Vlaanderen Antea Van Woensel gekozen als aspirant zakelijk leider. Zij zal gekoppeld worden aan het Collectief van Iris Donders, Patricia Kargbo, Lucie Plasschaert en Gina Beuk (KASK Gent) voor het project 'Nachtdieren'.

In de zomer starten de repetities. De tournee vindt plaats tijdens het cultuurseizoen 2021-2022.

De winnende podiumkunstenaars toen ze het nieuws kregen