Open Monumentendag: een schot in de roos met houtig erfgoed

Patrick Demarest

10/09/2022
Actua

Open Monumentendag wordt een schot in de roos, dat staat vast. Kom op zondag 11 september naar het kasteel Ravenhof in Torhout, schiet met pijl en boog en kom meer te weten over  de schuttersvereniging Sint-Sebastiaan. Liever groen? Een gids neemt je mee op sleeptouw langs de mooiste bomen van ons houtig erfgoed in Groenhove.

 

Afscheid van 'Schot in de Roos' - Kasteel Ravenhof

Schutters worden ook wel hedendaagse ridders genoemd. Ze schieten met pijl en boog. De Torhoutse Sint-Sebastiaansgilde nodigt iedereen voor de laatste keer uit om kennis te maken met de sport en de tentoonstelling. Actievelingen kunnen dankzij een virtual realitybril zelf met pijl en boog aan de slag!  Tot en met zondag 11 september kan je deze tentoonstelling nog bezoeken, al dan niet met een gids. Kom je liever op de laatste dag langs? Gidsen nemen je mee op sleeptouw, er is muzikale omkadering, de winnaars van de cartoonwedstrijd worden bekend gemaakt, enzovoort. Het zijn maar een paar zaken die staan te gebeuren. Vanaf 10 uur starten de rondleidingen in Kasteel Ravenhof. Iedereen welkom!


Schot in de Roos met houtig erfgoed

Houtig erfgoed staat al een tijdje op de agenda van het Lokaal Bestuur Torhout. Een groep vrijwilligers inventariseerde unieke bomen met een verhaal zodat we zicht krijgen op alle bijzondere bomen die onze stad rijk is. Dit levert een stevige inventaris op. In Groenhovebos nemen onze vrijwilligers onder het leiding van het Regionaal Landschap Houtland en Polders je mee langs een aantal buitengewone bomen. De wandeling vertrekt vanaf de parking aan Groenhovebos en duurt ongeveer 2 uur. Je kan aansluiten om het halfuur tussen 13 uur en 16 uur. Schrijf je hier in.


Volgens schepen van Cultuur Lieselotte Denolf is Open monumentendag het ideale evenement om verborgen boogschutterstalent en hun erfgoed in de kijker te zetten: "Op Open Monumentendag sluiten we de tentoonstelling Schot in de Roos af. We maken die dag ook de winnaars bekend van de regionale cartoonwedstrijd.  Wie dit pareltje nog niet bezocht: doen!". "Anderzijds kan je in Groenhovebos terecht voor een rondleiding rond houtig erfgoed. Regionaal Landschap Houtland neemt je mee langs bijzondere bomen." Vult schepen van natuur en groen Elsie Desmet aan.