Open Monumentendag: kasteel d'Aertrycke

Patrick Demarest

07/09/2019
straat/wijk

Op 8 september  vindt de 31ste editie van Open Monumentendag plaats in Torhout en dit jaar staat het domein met kasteel d’Aertrycke als ‘unieke site’ onroerend erfgoed in de kijker.

Het Provinciaal Domein d’Aertrycke, voormalig domein van de familie de Maere d’Aertrycke zal in 2021 anderhalve eeuw bestaan. In afwachting van de nu lopende renovaties willen we je graag wegwijs maken in de boeiende geschiedenis van haar bewoners en de architectuur van het kasteel en het park. De nadruk ligt op de restauratiewerken, maar ook op de ecologische en natuurhistorische betekenis van deze groene parel.

Naast rondleidingen en tentoonstellingen kunnen kinderen en families één van de mooiste en meest romantische locaties in de streek ook op een andere manier leren kennen. Ga op ontdekkingstocht waarbij vijvers, oude heksencirkels, vleermuizen en vreemde figuren de hoofdrollen opeisen.

Een stukje geschiedenis

De geschiedenis van ‘Domein d’ Aertrycke’ begint in 1865 toen August de Maere, de geestelijke vader van de haven van Zeebrugge, 98 ha van het domein ‘Verloren Kost’ verwierf. In 1869 liet hij het nu centraal gelegen neogotische kasteel bouwen naar ontwerp van de Antwerpse architect Joseph Schadde. In 1897 kreeg August de Maere die inmiddels tot de adel was verheven de toelating om d’Aertrycke aan zijn naam toe te voegen. Met uitzondering van een korte periode na de eerste wereldoorlog bleef het domein eigendom van de familie. Xavier de Maere, de laatste eigenaar van het kasteel, kreeg bekendheid als onderbevelhebber van de Belgische Zuidpoolexpeditie 1958-1959. Na de dood van zijn moeder die als laatste van de familie het kasteel bewoonde, sloot hij met het West-Vlaamse provinciebestuur een overeenkomst af voor de gedeeltelijke openstelling van het kasteeldomein voor het brede publiek. In 2012 verwierf de provincie de volledige eigendom en werd Domein d’ Aertrycke een volwaardig provinciedomein. Tegenwoordig is het kasteel een luxehotel/restaurant en congrescentrum.

Je kan tijdens Open Monumentendag

  • Individueel via een uitgestippelde wandeling kasteel en domein op eigen tempo ontdekken - duur tussen 1 en 2 uur. Je kunt ook inpikken bij één van de lezingen door specialisten die gedurende de gehele dag plaatsvinden. Vergeet ook de verrassingen niet die her en der te zien zijn. Start aan de infotent voor het Kasteel.
  • Met een gids op stap. Een duo van gidsen (een historische én een natuurgids) neemt je op sleeptouw langs de highlights. Duur max. 65 à 75 minuten. Start aan de infotent voor het Kasteel.
  • Een avontuurlijke en ‘andere’ ontdekkingstocht doen door het domein met de kinderen (vanaf 6 jaar). Met speciale verhalen over vleermuizen, spoken en lokale personen. Start aan de infotent voor het Kasteel, op eigen tempo.
  • Het Provinciebestuur van West-Vlaanderen, architecten en specialisten zullen op vastgelegde momenten hun visie op de restauratie, geschiedenis en toekomst brengen.

Vooral inschrijven hoeft niet. Doorlopend van 10 tot 18 uur.

Meer info: http://www.visittorhout.be/ en http://www.openmonumentendag.be/