Opendeur Off Road Racing Club Torhout

Patrick Demarest

03/04/2018
sport vereniging

Off Road Racing Club Torhout groeit uit tot tweede grootste club van België en houdt opendeurdag op zondag 8 april van 10 tot 17 uur. Of hoe grote mensen toch nog heel graag spelen met kleine(re) autootjes...Voorzitter Tom Vercarre over de club en de opendeurdag...

 Wie mag zondag rijden?

"Iedereen die een eigen schaalmodelwagen heeft die elektrische wordt voortgedreven, tot schaal 1/10 zijn alle soorten wagens toegelaten, en schaal ⅛ buggy en short course. En voor de jongsten wordt er zondag een springkasteel geplaatst. Zo kan papa eens rijden..."
"Wij beschikken over een met astro (kunstgras) bedekt parkoers dat 260 meter lang is, en minstens 3 meter breed. Een combinatie van bochten jumps en hoogteverschillen volgen elkaar op, waardoor het een echte uitdaging is om tussen de lijnen te blijven rijden. Geoefende rijders halen snelheden tot 60 km per uur, jumpen tot 10 meter ver en halen hoogtes tot 2 meter."


"
Een verhoogd podium voor 10 piloten zorgt ervoor dat je als piloot een mooi overzicht hebt op het parkoers om zo je wagen optimaal te besturen."
"
Ons terrein is ook uitgerust met 25 overdekte en 10 niet overdekte werktafels die dienen om aan de auto te sleutelen en waar je de batterijen letterlijk kan opladen."

 

Elke zondag racen...

"Behalve op de opendeurdag, waar iedereen gratis toegang heeft, kan men als niet-lid  elke zondag van 10 tot 18 uur komen rijden tot half oktober voor 10 euro. Leden betalen 50 euro en kunnen hiervoor vier dagen in de week komen rijden.""
Wij organiseren jaarlijks een clubkampioenschap dat bestaat uit 7 racedagen.
Een racedag begint vanaf 8 uur met opwarmen en vrij rijden. Na de inschrijving en een briefing wordt de eerste kwalificatie gestart om 10 uur."
"Eerst worden er drie kwalificaties gereden telkens van 6 minuten. Dat gebeurt in afzonderlijk reeksen per soort wagen en tot maximum 10 deelnemers per reeks."
"
Er wordt onderscheid gemaakt tussen short course truck (SCT) schaal 1/10 tweewiel aangedreven (2WD), en vierwiel aangedreven (4WD), Buggy schaal 1/10 2WD en 4WD, en buggy schaal 1/8 4WD."
"
Als deze kwali’s gereden zijn, bepaalt de uitslag de startpositie van de volgende 3 races."

"De races starten na een korte middagpauze waarin de frietjes die werden besteld met smaak worden opgegeten. De 3 finales duren telkens 6 minuten behalve voor de buggy 1/8  die 10 minuten rijden. Iedereen kan aan deze wedstrijden deelnemen. Voor jongeren tot 14 jaar wordt een jeugdklassement bijgehouden. Uiteraard is iedereen welkom om ons eens vrij te komen bezoeken tijdens deze spektakelwedstrijden of op gelijk welke zondag."

 Belangrijke data

"Op zondag 6 mei wordt een racedag georganiseerd in ORRT die meetelt voor het Belgisch kampioenschap in de klasse short course truck (SCT) schaal 1/10 2WD en 4WD."

"Op zondag 13 mei is er een racedag voor Belgisch Kampioenschap buggy schaal 1/8 4WD. En tenslotte is er een beker van België voor de buggy schaal 1/0 2WD en 4WD op zondag 26 Augustus. Dit allemaal onder het toeziend oog van de FBA Federation Belgian Automodelsports."

 Ook voor recreanten

"We zijn er uiteraard niet alleen voor mensen die graag wedstrijden rijden. Je kan bij ons zeker ook terecht gewoon als hobby. Om niet te hoeven rijden op een openbare weg, of in de tuin of park,... Op deze plaatsen gaat het snel beginnen vervelen. Je komt er dan ook heel wat obstakels tegen waardoor je brokken maakt bij het raken van hindernissen."
"Op ons terrein leer je echt met je racewagen rijden: rechtdoor en gas geven, bochten nemen op een zo snel mogelijke manier waarbij het aansnijden van de bocht plots belangrijk wordt, het regelen van het gas in die bochten. Met de vele hindernissen kan je lekker jumpen met je wagen want daar dient hij tenslotte ook voor."

"Bovendien wordt je wagen niet vuil doordat het volledige parkoers voorzien is van een astro ondergrond. Er is ook rekening gehouden met het Belgische weer. Zo is de vorm van het parcours zo opgemaakt dat er nergens plassen op het rijdbare gedeeelte achterblijven na hevige regen. Er kan dus bijna het hele jaar door gereden worden."

"De accomodatie in de bruggestraat 109+, afrit 10 E403 naast de AVEVE, is uniek in Belgie. Het is een lang parkoers met rondetijden van minstens 40 seconden, volledig in kunstgras, en waar buggy en SCT 1/8  op toegelaten zijn.""
Via een vingerscan systeem gesponsord door I-projects Gistel, hebben alle leden steeds toegang tot de binnenwerkplaatsen, op woensdag, vrijdag, zaterdag van 14 uur tot …"
"
Op zondag wordt er een telsysteem gelegd waarbij de wedstrijdrijders hun rondetijden kunnen bekijken. Er wordt dan ook heel vaak gesleuteld aan de wagen om een zo goed mogelijke afstelling van de wagen te bekomen."
"
We zijn niet alleen uniek maar we zijn ook uitgegroeid tot de club met het tweede hoogst aantal leden bij de Belgische bond, Federation Belgian Automodelsports FBA."

Met dank...

"Zoiets kan een mens uiteraard niet alleen. Dat kon alleen door het harde werk van veel vrijwilligers  die de voorbije vijf jaar veel vrije tijd hebben gestopt in het helpen groot worden van de club. Met name wil ik dan ook het bestuur bedanken Matthias Vanhoutte, Karl Allemeersch, Jurgen Allary, Sam Damman en Kristof Desmet voor hun inzet en beschikbaarheid. Onze vast vrijwilligers Wim Vanhoutte, Jurrie Bonny, Clyde, Mike Debruyne, Adam en Karina en natuurlijk de dames van het bestuur die steeds hun steentje bijdragen."