Opstart uitleendienst Hartendief

Patrick Demarest

22/01/2023
vereniging

Binnen het kader van Hart boven Hard Torhout groeide een uitleendienst voor babyspullen: Hartendief. Coördinator is Christine Rabaut, de moeder van Sien Lagae die uiteraard ook actief is binnen Hartendief. Elie Decock heeft het logo en het drukwerk ontworpen en de naam ‘Hartendief’ is een ingeving van de vierde drijvende kracht achter Hartendief: Marijke Snauwaert. 

Sien Lagae: "Hart boven Hard Torhout zet zich al vele jaren in voor een warme en duurzame samenleving in Torhout. Doorheen die jaren kwamen en gingen verschillende initiatieven, waarbij we proberen in te spelen op de noden die we aanvoelen bij de Torhoutenaren. Verbinden is daarbij altijd ons hoofddoel. Zo organiseren we jaarlijks een geefmarkt, suikerfeest, Sinterklaasfeest en een potluck-picknick. We hielden multiculturele kookmiddagen, praattafels Nederlands voor anderstaligen, babbelmiddagen in ’t Centrum en proberen via aanwezigheid in de cultuurraad en welzijnsraad ook de verbinding met andere verenigingen aan te gaan. Iedereen is steeds bij ons welkom, ongeacht afkomst, religie, seksuele voorkeur, genderidentiteit, financiële status… We maken er dan ook een punt van onze activiteiten zo laagdrempelig mogelijk te houden."

"Doorheen de jaren kwamen we vaak in contact met jonge ouders en gezinnen in (kans-)armoede die niet altijd over de middelen beschikken om een hele babyuitzet te bekostigen. Anderzijds vonden veel Torhoutenaren de bestuursleden van Hart boven Hard als ze iets over hadden wat nog een rondje mee kan. Zo konden we veel mensen uit de nood helpen, maar nooit op een structurele manier. Door de torenhoge energiekosten en inflatie komen steeds meer mensen in financiële moeilijkheden. Daarom wilden we met Hart boven Hard inspelen op die nood. Eén van de bestuursleden maakte plaats vrij op de zolder, we bedachten enkele spelregels, ontwikkelden een logo en wat drukwerk en voilà: Hartendief was geboren!"

"Hartendief is een uitleendienst voor babyspullen: een maxi cosy, buggy, babybedje, verzorgingstafel, park,… We zijn er voor alle ouders die een sociaal pasje hebben of een winkelpas van onze sociale kruidenier de Kommisje. De meeste ouders komen dus op doorverwijzing via het Sociaal Huis, Huis van het Kind, Kind & Gezin of het CAW. Maar mensen kunnen onze coördinator Christine ook rechtstreeks bellen voor een afspraak. Er wordt eenmalig een waarborg van 50 euro gevraagd. Daarmee mogen zo lang als nodig spullen geleend en geruild worden. Als we alle spullen onbeschadigd en proper terugkrijgen, krijgen de ouders dat bedrag volledig terug. De dienstverlening is dus in feite gratis."

"We willen bij deze ook een warme oproep doen aan Torhoutenaren die nog spullen hebben die een rondje mee kunnen. We zijn vooral op zoek naar maxi cosy’s, buggy’s, bedjes en parken. Die spullen zijn het meest noodzakelijk maar blijven ook al snel een jaar of meer in gebruik. Mensen die onze dienst vooruit willen helpen kunnen contact opnemen met de coördinator van Hartendief, Christine Rabaut, op het nummer 0478 69 83 22. We zijn ook steeds op zoek naar nieuwe vrijwilligers bij Hart boven Hard. Geïnteresseerd? Stuur ons een mailtje via torhout@hartbovenhard.be of bel Sien Lagae op 0478 59 38 13."