Over volkstuintjes en straatgeveltuintjes

Patrick Demarest

31/01/2017
straat/wijk

volkstuintjes

Schepen van leefmilieu en natuur Elsie Desmet: "De werken aan de volkstuintjes in de Kasteelstraat zijn volop bezig! Tijd dus voor de goedkeuring van het reglement voor het gebruik van deze tuintjes. Het volkstuinpark in de Kasteelstraat is ruim 1500 m² groot. We willen in dit park 25 tuiniers de kans geven om hun eigen gezonde groentjes te kweken. Tuiniers kunnen er een gezellige babbel slaan en ervaring en kennis uitwisselen."

Hieronder vindt u ter informatie het grondplan.

kasteelplan

 

"Wie de volgende maanden graag worteltjes, sla, tomaten, rode biet, selder, tijm, … van eigen kweek wil oogsten, kan zich nog steeds aanmelden aan het onthaal op de dienst Ruimte, eerste verdiep van het stadskantoor."

Straatgeveltuintjes

"Groen maakt de stad aangenamer en gezonder om in te leven. Als stad willen we daarom extra inzetten op kwaliteitsvol groen. Zo kan de vergroening van gevels bijdragen tot het creëren van een gezellige buurt met een aangenaam woonklimaat. Een tegeltuintje met een knappe klimplant fleurt niet alleen je gevel op, het is ook nog eens goed voor je portemonnee en het milieu. Tussen de bladeren kunnen insecten en vogels hun nesten bouwen. Ondertussen zuivert de klimplant de stadslucht van giftige stoffen en rondwaaiend stof. Tegelijk voorziet hij je gevel van een natuurlijk isolatielaagje dat opwarming in de zomer voorkomt en beschermt tegen afkoeling in de winter. Daarnaast beschermt je tuintje jouw gevel tegen slagregens. Niets dan voordelen dus!
Daarom willen we de aanleg van straatgeveltuintjes stimuleren."

geveltuinen

"Op de dienst Ruimte en de website van de stad kan je terecht voor informatie rond onder meer de aanleg van een geveltuintje en de keuze van planten. In onze bebloemingswedstrijd zal er dit jaar voor het eerst een afzonderlijke categorie straatgeveltuintjes worden opgenomen met een afzonderlijke prijzenpot."

Meer info bij:
Ronny Boydens
Hoofdcoördinator technische dienst uitvoering
ronny.boydens@torhout.be
050/21 38 41