Over zwerfvuil en trage wegen...

Patrick Demarest

10/10/2016
Actua straat/wijk vereniging

Het stadsbestuur organiseerde onder impuls van de milieudienst en de het plaatselijk zwerfvuilteam een opkuisactie in Maria Assumpta. Er werd een niet onaanzienlijke buit binnen gehaald. Naar verluidt lag vooral de Cijnsdreef er vuil bij.

img_9886

Coachingtraject rond zwerfvuil en sluikstorten in Torhout

Indevuilbak, een initiatief van de Vlaamse Overheid, Fost Plus, de VVSG, de sigaretten-, kauwgom- en distributiesector, ondersteunt de lokale besturen in hun beleid rond zwerfvuil. Dit wordt nu uitgebreid naar het domein van sluikstorten. Zij starten met het begeleiden van een aantal lokale besturen via een intensief traject, het coachingtraject. De kandidatuur van stad Torhout  voor deelname aan zo'n coachingtraject rond zwerfvuil en sluikstorten werd aanvaard.

Tegen 2022 wil Vlaanderen nog slechts 14.000 ton zwerfvuil op de grond vinden. Dit is een daling van 20% t.o.v. het zwerfvuil op de grond in 2013 (17.500 ton). Eén van de initiatieven om deze doelstelling te behalen zijn deze coachingtrajecten.
Tijdens het traject zal er een monitoring worden opgezet van de situatie rond zwerfvuil en sluikstort in Torhout, meten is immers weten. Het vuilnisbakkenplan zal onder de loep worden genomen, geëvalueerd worden en bijgestuurd indien nodig. De veegplannen zullen worden geëvalueerd met de focus op de positieve effecten van beeldgericht reinigen. Met andere woorden, er wordt niet enkel geveegd volgens een vast plan, maar er wordt opgeruimd daar waar het vuil is.

Er zal een algemene aanpak worden uitgewerkt uitgaande van de 5 pijlers: infrastructuur, participatie, sensibilisering, omgeving en handhaving. Hotspots van zwerfvuil en sluikstort zullen in kaart worden gebracht en aangepakt.
Medewerkers van de stad die betrokken zijn bij het zwerfvuil en sluikstort zullen trainingen krijgen om te leren hoe ze overtreders het best aanspreken.
Het traject duurt 2 jaar. Daarbij krijgt Torhout ondersteuning van een medewerker van Indevuilbak en een financiële ondersteuning van 30.000 euro om de kosten die dit traject met zich meebrengt te financieren.
Te zien aan de oogst in Maria Assumpta is dit project zeker en vast welkom. Het wordt dus tijd dat de burgers hun verantwoordelijkheid nemen.
16 oktober: Dag van de Trage weg

trageweg

Torhout is rijk aan vele mooie paadjes voor wandelaars, fietsers of ruiters. Sommige van die pareltjes zijn verdwenen of gewoon niet of te weinig gekend. Met het Trage wegenplan wil Torhout een aantal van deze wegen in de kijker plaatsen, nieuwe wegen openen en oude vergeten wegen opwaarderen. Door een nauwe samenwerking tussen Natuurpunt Torhout, de Vlaamse Landmaatschappij en de stad gaan in 2017 alvast twee nieuwe verbindingen in de omgeving van Groenhovebos open.
Wil je graag weten over welke trage wegen dit gaat en wat de doelstellingen zijn van het Trage wegenplan van de stad, kom dan zeker langs op de Dag van de Trage weg in Torhout op zondag 16 oktober om 14 uur. Er wordt gewandeld langs de nog te realiseren trage wegen.
Verzamelen op de parking van Groenhovebos.
De wandeling is gratis en neemt een tweetal uur in beslag.
Het terrein is oneffen waardoor de doorgang met een buggy of rolstoel moeilijk tot onmogelijk is. Zorg voor aangepaste kledij en stevige laarzen.
Afronden gebeurt met een hapje en een drankje.