Paardenmarkt op 29 juni

Patrick Demarest

26/06/2024
Actua

Op zaterdag 29 juni vindt de 46ste Torhoutse Paardenmarkt plaats. Naast de traditionele Paardenmarkt, die al start om 7 uur 's morgens, staat er heel wat op het programma. Het belooft opnieuw een fantastische editie te worden. Nieuw dit jaar is een spetterende slotshow met 6 Cremello Lusitano paarden.   

 

Traditioneel komen paardenliefhebbers van over heel Vlaanderen naar Torhout op de laatste zaterdag van juni. Dat zal dit jaar niet anders zijn. Op de Markt wordt opnieuw een piste voorzien waar je de hele dag kunt genieten van heel wat spektakel. In de omliggende straten gaat het paardenplezier verder met alpacawandelingen op de Burg, pony- en paardenritjes voor kinderen dankzij manege Groenhove en stoeterij Deloof of een huifkartocht. Je kan op de Markt ook een echte hoefsmid, ledernaaister, schaapscheerder of sigarenmaker aan het werk zien.

Hoefijzertocht

Wil je de Paardenmarkt spelenderwijs bezoeken? Dan kan je de stand van de Kinderboerderij bezoeken en spelletjes spelen, of je kan de hoefijzertocht doen. Haal je formulier af in het Vrijetijdshuis op de Markt en ga op pad doorheen de Paardenmarkt. Deelnemen is gratis. Wie het ingevulde formulier binnenbrengt in het Vrijetijdshuis ontvangt nog een kleine attentie.

Unieke slotshow

Topper op de Paardenmarkt dit jaar is het optreden van Stal Prinsenhof met Iseulys Dèslé en zes Cremello Lusitano paarden. Iseulys, geboren in een familie die gepassioneerd is door paarden, begon al op jonge leeftijd met paardrijden. Cremello Lusitano paarden zijn zeldzaam en zeer gewilde warmbloedpaarden. Samen brengen ze een adembenemende niet te missen show.

Veiling van hobbypaarden

Dit jaar komt er opnieuw een veiling van hobbypaarden. Onder het toeziend oog van een deurwaarder kan je bieden op recreatieve paarden. Meer op www.visittorhout.be

Algemeen programma

  • 7.00 - 18.00 uur: Hoefijzertocht doorheen de binnenstad
  • 7.00 - 18.00 uur: Paardenmarkt in de Hofstraat en op de Markt
  • 13.30 - 16.30 uur: Huifkartocht in en rond het stadscentrum. Start hoek Zwanestraat, Breydelstraat

 

Pisteprogramma

  • 10.00 - 10.45 uur: White Star Quarter Horses: reining, working cowhorse en cutting
  • 11.15 - 12.00 uur: Jumping Belgisch Miniatuurpaard
  • 12.00 - 12.30 uur: Demonstratie pisteslepers en kleine tractors Arthur Beyls
  • 12.30 - 13.00 uur: Doortocht Belgian Driving Association (BDA)
  • 13.15 - 13.30 uur: Shownummers Fjordenstamboek door Eline Demuynck (Fjord West team)
  • 13.45 - 15.30 uur: Veiling hobbypaarden
  • 15.30 - 16.00 uur: Doortocht BDA koetsen met voorstelling koetsen
  • 16.00 - 16.30 uur: White Star Quarter Horses: reining, working cowhorse en cutting
  • 16.30 - 17.00 uur: Traditie Artillerie Vereniging / Showrijden à la Daumont
  • 17.00 - 17.30 uur: Presentatie kampioenen prijskampen / rassenvoorstelling
  • 17.30 - 18.30 uur: Slotshow met Iseulys Dèslé en 6 Cremello Lusitano paarden
  • 18.30 uur: Bekendmaking winnaar zomerkamp stoeterij Deloof

Schepen voor Land- en Tuinbouw Hans Blomme: "Samen met de werkgroep zetten we dit jaar opnieuw hard in op beleving! Kom naar de Paardenmarkt en laat je verrassen door de verschillende aspecten van het paardengebeuren. We proberen elk jaar een zo breed mogelijk publiek aan te trekken. Dit jaar plaatsen we een houten omheining rond de piste en komt er aan de voorzijde van de Markt een uniek bronzen beeld van kunstenaar Dirk Santens. Natuurlijk hebben we oog voor het welzijn van de aanwezige dieren en zullen we klaar zijn om er voor elke bezoeker een fantastische beleving van te maken."


Met bronzen standbeeld Lusitano paard als eye-catcher

Op 11 juni kwam een standbeeld van 3,6 ton in galop naar de Markt. Het bronzen standbeeld met natuurstenen voet stelt het kenmerkende hoofd van een Lusitano paard voor en kondigt zo de komende Paardenmarkt van zaterdag 29 juni aan. Het werk is van de hand van kunstenaar Dirk Santens uit Gent. De beeldhouwer is niet aan zijn proefstuk toe, en heeft ondertussen al een hele verzameling aan bronzen dieren. Vooral paarden spreken voor de kunstenaar tot de verbeelding. "De spierkracht, de souplesse en het majestueuze van deze edele dieren inspireert me", zegt Dirk zelf. Naast dit meesterwerk brengt de kunstenaar nog enkele kleinere beelden mee die op de Paardenmarkt tentoongesteld zullen worden aan de boxen met de nieuwe paardenrassen voor het Vrijetijdshuis.


Schepen van Land- en tuinbouw Hans Blomme is heel tevreden met deze eye-catcher als aankondiging voor de komende Paardenmarkt: "Met dit beeld tonen we aan dat de Paardenmarkt niet enkel gaat om het kopen en verkopen van paarden. We spreken een breed publiek aan en bieden voor elk wat wils. De Paardenmarkt is een beleving voor het hele gezin met alle mogelijke paardenrassen, schapen, geiten, pony's, alpaca's, animaties en oude ambachten. Kom kuieren op de Markt, kom bieden op een recreatiepaard tijdens de veiling, steun de lokale horeca en sluit de dag af met de spetterende slotshow van Iseulys Dèslé met 6 Cremello Lusitano paarden."

Het unieke standbeeld wordt, jammer genoeg, weggenomen op maandag 1 juli.