Plantjesweekend Kom Op Tegen Kanker

Patrick Demarest

10/09/2024
Actua

Op 13, 14 en 15 september vindt de 30ste editie van ‘Het plantjesweekend’ voor Kom Op Tegen Kanker plaats. Dit jaar kan je azalea's kopen op de wekelijkse woensdagmarkt op 11 september en aan de grootwarenhuizen Delhaize, Colruyt en Aldi. Minder mobiele mensen kunnen een levering aan huis krijgen. Een azalea kost 8 euro.

 

In het derde weekend van september verkopen al 30 jaar lang duizenden enthousiaste vrijwilligers azalea’s. Wat begon als een kleinschalig initiatief om geld in te zamelen voor lokale goede doelen, is uitgegroeid tot één van de bekendste acties van Kom Op Tegen Kanker. In 2023 werden maar liefst 327.850 azalea’s verkocht wat 2.622.800 euro opleverde voor steun- en zorgprojecten voor kankerpatiënten. Deze opbrengst investeert Kom Op Tegen Kanker in kankerpreventie, onderzoek naar doeltreffendere behandelingen en betere zorg en ondersteuning voor al wie getroffen wordt door kanker.


SKAT

SKAT werd 30 jaar geleden opgericht, op vraag van VTM om deel te nemen aan de acties van de Levenslijn. Aansluitend op deze uitnodiging kwam de vraag van de VRT om deel te nemen aan de acties voor Kom Op Tegen Kanker. Schepen voor Volksgezondheid Annick Vanderspurt vertelt: "Kom Op Tegen Kanker streeft naar een wereld zonder kanker en hier wil SKAT zich voor inzetten. Ze engageerde zich hiervoor en organiseerde zelf verschillende acties. Momenteel wordt jaarlijks het succesvolle afhaalontbijt herhaald, al blijft het plantjesweekend een echte topper."

In de beginjaren werd van deur tot deur gegaan om plantjes te verkopen, een hele opgave. Gezien het volledige grondgebied bezoeken onmogelijk was werd de keuze gemaakt om in bepaalde straten en wijken te verkopen. In sommige huizen was er niemand aanwezig en als de deur werd opengedaan ontvingen de vrijwilligers de boodschap dat er geen centen in huis waren.


Enkele jaren later kreeg SKAT de toelating om aan de Torhoutse warenhuizen te verkopen, wat een enorme tijdswinst opleverde. Zo is er ook meer plaats om een babbeltje te slaan en mensen hun verhaal te laten doen. Deze verhalen blijven bij en zorgen voor kippenvel. Zo haalt Christelle Demoor, medevoorzitster van SKAT, volgend verhaal aan: “Er was er een mevrouw met een kindje in de winkelwagen waar we aan vroegen om een plantje te kopen ten voordele van Kom Op Tegen Kanker. Mevrouw vroeg twee plantjes want haar kindje had kanker. Het is nodig dat het kankeronderzoek wordt gefinancierd om zo doeltreffende behandelingen te voorzien haalde mevrouw aan." Een verhaal dat tot op vandaag kippenvel bezorgt bij Christelle.


SKAT-vrijwilligers

"Door de jaren heen kunnen wij rekenen op vaste en trouwe vrijwilligers, op vandaag zijn wij met een 30-tal. Onze enthousiaste groep weet heel goed voor wie en waarom ze deelnemen aan acties ten voordele van Kom Op Tegen Kanker. Iedereen kent wel iemand in zijn vriendenkring of familie die te maken krijgt met kanker. Vandaar zetten de vrijwilligers zich met veel plezier tot tweemaal per jaar in om Kom Op Tegen Kanker te steunen. Naar aanleiding van de 30ste editie werden de vrijwilligers gehuldigd met een stadsreceptie."

Poging voor recordverkoop

"Het plantjesweekend is niet alleen een gelegenheid om mooie azalea’s te kopen, maar ook een kans om bewustwording te creëren rond kankeronderzoek en -preventie. Door de jaren heen kon SKAT het aantal plantjes optrekken van 400 in het eerste jaar naar 2020 vorig jaar. Samen met het Lokaal Bestuur Torhout wil SKAT tijdens het plantjesweekend 2100 plantjes verkopen, dat zou een record zijn."

Praktisch

Zeg het met bloemen: koop een azalea en steun Kom op tegen Kanker 
Morgen op de woensdagmarkt van 11 september kan je de eerste bloemen kopen.
Vrijdag 13, zaterdag 14 en zondag 15 september vind je de vrijwilligers terug aan de Aldi, Colruyt en Delhaize.
Voor 8 euro krijg je een leuk plantje en steun je verschillende projecten voor mensen met kanker en hun naasten.