Project 'Op maat gemaakt, dat smaakt'

Patrick Demarest

17/04/2023
Onderwijs Sociaal

Laatstejaarsstudenten afstandsonderwijs voedings- en dieetkunde van VIVES slaan samen met directrice Françoise De Vreeze en kok Laurent Depauw van Woonzorgcentrum Sint-Augustinus de handen in elkaar om ondervoeding bij ouderen preventief aan te pakken. In het project 'Op maat gemaakt, dat smaakt' werken ze nauw samen met het logistiek- en keukenpersoneel en proberen ze de levenskwaliteit van de bewoners zo optimaal mogelijk te maken.

 

Meer dan de helft van de ouderen is ondervoed of loopt een risico op ondervoeding. Studente Stéphanie werkt in Woonzorgcentrum Sint-Augustinus als logopediste en kon de andere studenten warm maken om rond dit thema te werken.

Uit een bevraging bij de bewoners van Woonzorgcentrum Sint-Augustinus blijkt dat ze de maaltijden heel lekker vinden. Toch keert een deel van de maaltijden vaak terug naar de keuken. De goed bedoelde grote porties zorgen ervoor dat de bewoners er geen begin aan zien. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat het aanbieden van kleinere porties de voedselinname stimuleert. Wat de bewoners ook missen, is extra saus. Meer saus zorgt voor meer smeuÏgheid en het gemakkelijker doorslikken van de maaltijd.

Om het keuken- en logistiek personeel hiervan bewust te maken, organiseren de studenten een praktische opleiding om de aandacht te vestigen op de portiegrootte en de smeuïgheid van de maaltijden. Heel concreet zal het keukenpersoneel met aangepast schepmateriaal de juiste porties leren uitscheppen. Ook door te proeven ervaren ze het belang van de smeuïgheid van de maaltijd.

De bewoners zijn altijd actief betrokken doorheen dit project. Dit sluit dan ook aan bij de visie van Woonzorgcentrum Sint-Augustinus.

Campus Sint-Augustinus biedt de Torhoutse zorgvrager warme zorg- en dienstverlening met respect voor ieders wensen en mogelijkheden. Samen met de familie, mantelzorgers en de omgeving streven we naar verbondenheid, waarbij het wonen en leven op het ritme van de zorgvrager voorop staat”, aldus Françoise De Vreeze, directrice van Woonzorgcentrum Sint-Augustinus.