Repair café op zaterdag 8 oktober

Patrick Demarest

28/09/2022
Actua

Nu besparen echt wel nodig wordt, komt een Repair café als geroepen. Beter herstellen dan weggooien en iets nieuws kopen...Op zaterdag 8 oktober kan je tussen 13.30 en 17 uur terecht in het Bourgondisch Hof in de Ganzevijverstraat om allerlei spullen te laten herstellen. Naast elektro-toestellen, kan je er terecht voor een nazicht van je fiets, je pc, laptop, tablet of smartphone, klein herstelwerk aan kledij, juwelen, en het slijpen van een ketting van een boomzaag.

Het repair café in Torhout is een unieke samenwerking van verschillende Torhoutse verenigingen:
KWB Torhout Content, Femma Torhout en Natuurpunt.
Tordale stelt de locatie ter beschikking. Hun cliënten zorgen voor een warme ontvangst en staan in voor het serveren van de dranken en de pannenkoeken.

Ook voor jongeren

Het repair café richt zich ook op jongeren (8 tot 17 jaar) om de werking van repair café te ervaren.
Ze kunnen aan het werk om toestellen te demonteren. Het is de bedoeling om dit zelf te doen. Zo kom je te weten welk gereedschap je best gebruikt, hoe een toestel openen en hoe en waar het defect te bepalen.

Wat is een repair café ?
Het is een evenement dat draait om repareren. Vrijwilligers helpen bij het herstellen van allerhande voorwerpen. Bezoekers nemen van thuis kapotte spullen mee en gaan samen met de vrijwillige deskundigen aan de slag. Gereedschap en materiaal is aanwezig om alle mogelijke herstellingen te doen. Terwijl je je beurt afwacht, kan je iets drinken of een pannenkoek eten.
Ben je zelf handig, dan kan je misschien helpen bij de reparatie van iemands anders toestel.

Waarom een repair café?
Bart Ameel (Torhout Content): "We gooien teveel dingen weg, waaronder ook dingen waar bijna niets mis mee is en die na een eenvoudige reparatie weer prima bruikbaar zouden zijn. Ook de reparatiekennis verdwijnt snel. De samenleving van vandaag is gericht op consumeren. De mogelijkheid om het oude product te herstellen, is voor veel mensen geen logische reflex meer. Toch zijn er nog mensen met de vaardigheid om dingen te herstellen. Dankzij hen krijgen voorwerpen een tweede leven, wat zowel voor je portemonnee als voor het milieu een goede zaak is.”

Wat is het doel van een repair café ?
Bart: "Met het Repair Café willen we de gewoonte om voorwerpen te herstellen opnieuw opwaarderen, we willen ook de reparatiekennis behouden en verspreiden, en we willen de sociale cohesie bevorderen, door buurtbewoners bij elkaar te brengen.
Iedereen is welkom: zowel mensen met een voorwerp dat moet worden hersteld, als Handige Harry’s."

Waar?:
Bourgondisch hof, Ganzenvijverstraat 4 in Torhout.
Het repair café is makkelijk bereikbaar. Ook via het openbaar vervoer want het is vlak bij de achterkant van het station van Torhout. Wie met de auto komt kan terecht op de parking in de Ganzevijverstraat tegenover het Bourgondisch hof (aan de achterkant van het station)

Wanneer?
Zaterdagnamiddag 8 oktober 2022 , doorlopend van 13.30 tot 17 uur.

Wat kan er gerepareerd worden?
Elektro – toestellen, kledij, juwelen, fietsen. Ook het vijlen van kettingen van vb. een kettingzaag. Je laptop, tablet, smartphone laten nazien zodat die terug optimaal kunnen werken.

Wat kost een herstelling?
Herstellingen zijn gratis, enkel de wisselstukken dienen betaald te worden.
Een vrije bijdrage voor de werking van repair café is steeds welkom.
De opbrengst van de dranken en pannenkoeken gaat naar Tordale.

Praktisch?
Je kan de dag zelf gewoon langskomen met je kapotte spullen.
Vooraf inschrijven hoeft niet, maar is wel handig zodat we het nodige materiaal kunnen voorzien. Heb je vragen?
Stuur een mail naar rdebaillie@gmail.com of bel 050 214574 of 0484 48 15 47