Roland Deneweth haalt zijn oldtimers van stal...

Patrick Demarest

06/05/2016
Actua

De oldtimer tractor show op 7 en 8 mei in de Bosdreef (domein Vansteelandt)  in Torhout is een echte feestdag voor Roland Deneweth uit de Rondevijverstraat. Als fervente verzamelaar bezit hij niet alleen tien oude tractoren en enkele oude motoren maar hij kan er ook vol vuur over praten.

IMG_3205

"Ik ben gestart met die hobby in 1980", zegt Roland. "In 1983 werd ik lid van de Oude Trekker Club Roeselare waar Geert Declercq nu voorzitter van is. Mijn eerste tractor was een Kramer van 1954, een twee cilinder. Draai je het stuur naar links dan remt hij links. De remmen waren gescheiden, speciaal om te ploegen. Mijn oudste tractor is er een van de Société Française de Vierzon en dateert van 1946, hij rijdt op chemie diesel en start met hulpbronnen. Mijn oudste motor dateert van 1909 van het Belgisch merk Vervaeke. Die motoren werden gebruikt om vlas te zwingelen of 36 volt op te wekken voor elektriciteit."

[wppa type="slide" album="457"][/wppa] (c) Apriotief bvba

 Tractorshow
 Zaterdag en zondag worden zomaar eventjes 450 machines verwacht! "Het is de tweede keer dat dit spektakel in Torhout plaats vindt", zegt Geert Declercq die voorzitter is van de club sedert 2008.

IMG_3223

De show opent zijn deuren voor de bezoekers op zaterdag om 10 uur. Naast de tentoonstelling van oude tractoren, motoren en machines kunnen de bezoekers zien hoe vroeger ruwvoeder voor de dieren gewonnen werd, hoe er gedorsen werd, hoe bomen tot planken gezaagd werden, enz…
Nieuw tijdens deze editie is de mogelijkheid voor jongeren om ook eens kennis te maken met het tractorrijden, want op een afgesloten parcours op het terrein kunnen zij onder begeleiding een rondrit maken. Er worden op geregelde tijdstippen rondleidingen gegeven, en op zaterdagnamiddag start om 16 uur een veiling van kleine en grote machines in de loods. Vanaf 18.30 uur is een gezellige bbq gepland, waar iedereen mits inschrijving kan aan deelnemen.
Op zondagmorgen om 10 uur staat een rondrit voor de deelnemers langs landelijke wegen op het programma.
Het parcours is 17km: Bosdreef volgen tot links Kersouwkenstraat, tot Ruddervoordestraat tot rechts Groenhovestraat, aan Paddock rechtdoor (onverharde weg), rechtsaf Palingdreef, rechtsweg Ventweg Zuid tot einde, daar onder Tunnel, Ventweg volgen tot rechts Ruitjesbosstraat,links Cijnsdreef, inslaan en volgen tot eind, links Rozeveldstraat tot links Zandbergstraat, tot rechts Korenbloemstraat, links Keibergstraat tot voor rondpunt links Ventweg Noord volgen tot onder de brug rechts ventweg volgen tot links Ruitjesbosstraat, Bosdreef tot bestemming.
Vanaf 11 uur start een ploegdemonstratie met antieke tractoren. Doorlopend staan ook weer maai-, dors-en zaagdemonstraties alsook initiatieritten gepland. Om 16 uur start dan de presentatie in de ring met deskundige uitleg over de voorgereden tractoren, machines en werktuigen.

bigpic
Foto 1 van 7
bigpic
Foto 2 van 7
bigpic
Foto 3 van 7
bigpic
Foto 4 van 7
bigpic
Foto 5 van 7
bigpic
Foto 6 van 7
bigpic
Foto 7 van 7
Foto 1 van 7
Foto 2 van 7
Foto 3 van 7
Foto 4 van 7
Foto 5 van 7
Foto 6 van 7
Foto 7 van 7