Schoolsportzalen na schooluren

Patrick Demarest

04/09/2018
Actua

Het naschools ter beschikking stellen van schoolsportaccommodaties voor wekelijkse trainingen van sportverenigingen is een feit. Dankzij een nauwe samenwerking tussen de Torhoutse scholen en het stadsbestuur worden 87,5 trainingsuren extra per week gecreëerd. Reserveren van de schoolsportzalen verloopt via de sportdienst.

Een aantal opportuniteiten, kansen en bedreigingen zorgden ervoor dat er dit jaar stappen werden gezet om het naschools ter beschikking stellen van schoolsportzalen grondig aan te pakken en samen met de Torhoutse scholen te zoeken naar duurzame oplossingen.

Een aantal Torhoutse sportclubs zocht in het verleden zelf hun weg naar enkele scholen voor gebruik van bijkomende accommodaties. Vaak was voor de clubs zelf een dure oplossing, soms kon een club gebruik maken van een schoolzaal omdat ze een link hadden met een school, voor andere clubs was het dan weer moeilijker om de weg te vinden. Torhoutse sportverenigingen gaven aan nood te hebben aan bijkomende accommodaties om hun club verder te kunnen uitbouwen.

De stedelijke sporthallen zijn zo goed als volzet. Slechts hier en daar is er nog een gaatje op uren die dan voor clubs soms minder geschikt zijn.

Bovendien deed de Vlaamse overheid (vanuit een samenwerking tussen minister van Onderwijs, Hilde Crevits en minister van Sport, Filip Muyters) dit jaar terug een oproep en stelde ze subsidies ter beschikking voor scholen die instappen in het project. Met de subsidies kunnen ze een aantal werken uitvoeren zodat de zalen gemakkelijker verhuurd kunnen worden, zodat ze voldoen aan reglementaire voorschriften.

Vier Torhoutse scholen (VIVES, Tordale, Sint-Rembert, Eureka) werden na onderhandelingen bereid gevonden om elk één schoolsportzaal ter beschikking te stellen. Ze dienden elk een subsidieaanvraag in en twee (Sint-Rembert, Eureka) van de vier scholen kregen ook effectief een subsidietoezegging en kunnen investeringen doen om het gebruikscomfort van de zalen te verhogen.

Met de twee scholen die subsidies kregen werd een overeenkomst voor de duur van drie jaar opgezet, met de andere twee scholen starten ze met een beperkt aantal uren voor de duur van één jaar. Door deze samenwerking werden 87,5 uren extra zaaluren gecreëerd.

Hilde Crevits, minister van onderwijs en titelvoerend burgemeester: “Het verheugt me dat het beleid dat je in Brussel uitstippelt, lokaal zijn vruchten afwerpt.  Met 350 000 euro Vlaamse subsidies pasten Torhoutse scholen hun sportzalen aan om ze naschools open te stellen voor verenigingen. Ook het lokaal bestuur doet zijn duit in het zakje.  Samenwerken, krachten bundelen en elkaar wederzijds versterken is het woord van de toekomst.

De sportdienst zal de reservaties voor deze schoolsportzalen afhandelen van reservatie tot facturatie. Er wordt in de schoolsportzalen gewerkt met vaste gebruikers. Dus wekelijks terugkerende reservaties zoals trainingen of competities van erkende Torhoutse verenigingen.   De overeenkomst met de scholen is niet gericht op particulier en eenmalig gebruik.

Volgende verenigingen zullen vanaf september samen 40 uur per week gebruik maken van een schoolsportzaal in een van de vier scholen: VKT, KTG Houtland, Krachtbal Torhout, Volleybalclub Rembert Torhout. Twee verenigingen maken momenteel nog de overweging of ze al dan niet extra terreinen wensen te huren.

De erkende Torhoutse verenigingen zullen voor de schoolsportzalen een tarief betalen dat vergelijkbaar is met de tarieven in de stedelijke sportzalen. Het lokaal bestuur past telkens een stuk huur bij voor erkende Torhoutse verenigingen. De scholen werden bereid gevonden om hun tarieven aan te passen in ruil voor de service dat de sportdienst de verhuringen regelt.

Het lokaal bestuur komt financieel tussen en maakt de zalen betaalbaar voor de verenigingen die nood hebben aan kwaliteitsvolle sportaccommodatie.  Doordat het lokaal bestuur het reserveringssysteem op zich neemt, is het voor de scholen logistiek doenbaar om hun zalen voor verenigingen open te stellen.  Een win-winsituatie voor scholen, verenigingen en het lokaal bestuur.”, aldus Hans Blomme, schepen van sport

Uiteraard zal nauw overleg tussen de sportdienst en de betrokken scholen belangrijk zijn om de samenwerking verder uit te bouwen en vlot te laten verlopen.

Het project wordt na een jaar geëvalueerd en waar nodig bijgestuurd.