Schoolvervoerplannen voor de basisscholen in Torhout

Patrick Demarest

30/09/2024
Actua

Verkeersveiligheid is voor het Lokaal Bestuur Torhout een cruciaal thema. Er werd een 10-puntenplan veilige schoolomgevingen opgemaakt, dat focust op het realiseren van veilige schoolroutes en schoolomgevingen voor de duizenden studenten en schoolkinderen die dagelijks school lopen in Torhout. Een van de 10-punten was het opmaken van schoolvervoerplannen voor de basisscholen in Torhout.

 

Wat is een schoolvervoerplan?

 

Het schoolvervoerplan is een totaalaanpak die inzet op vervoersorganisatie, sensibilisering, (mobiliteits)educatie, informatie en infrastructuur. Het plan heeft als doel de verkeersveiligheid en de verkeersleefbaarheid in de schoolomgeving en op de schoolroutes te verhogen en meer milieuvriendelijke verplaatsingen naar school te bevorderen.


Hoe werden de schoolvervoerplannen opgemaakt?

In het schoolvervoerplan brengen we de verplaatsingswijzen en -afstanden van de leerlingen in kaart (vervoerscirkel). Daarnaast gingen we samen met het schoolpersoneel, de ouders, de directie, de leerlingen,… op zoek naar de knelpunten en opportuniteiten in de schoolomgeving en op de schoolroutes. Dat gebeurde aan de hand van Maplix, een digitale, ruimtelijke bevragingstool.

Aan de hand van deze informatie analyseerden we de huidige situatie en koppelden we deze aan de gemeentelijke doelstellingen op vlak van duurzame mobiliteit. Het schoolvervoerplan vertrekt zo steeds van het STOP-principe. We moeten er ook rekening mee houden dat er net voor of net na school vaak nog andere functionele verplaatsingen zijn die het verplaatsingsgedrag beïnvloeden.

Samen met Mobiel 21, de politie en de school werd een gedragen actieplan opgesteld met concrete doelstellingen en acties om op korte en lange termijn te werken aan veilige, duurzame mobiliteit. Elke actor heeft een taak waar ze de komende jaren werk van maken. De opmaak verliep via een participatief proces waardoor het plan een breed draagvlak biedt voor samenwerking. Andere instanties (bijvoorbeeld de scholengroep, de oudercomités, de bevoegde administraties zoals AWV, De Lijn, NMBS,…) kunnen geconsulteerd worden om een maximale impact van maatregelen te garanderen.


Opmaak schoolvervoerplannen


In het schooljaar 2021-2022 werden de schoolvervoerplannen opgemaakt voor De Boomhut, basisschool De Revinze, De Koornbloem en Ten Parke. In het schooljaar 2022-2023 kwamen de Oefenschool Bruggestraat en Papebrugstraat, basisschool Driekoningen en Wijnendale en GO! basisschool Eureka aan bod. Tijdens een finaal evaluatiemoment werden de afgewerkte schoolvervoerplannen besproken met alle betrokken partijen. Het gerealiseerde proces werd geëvalueerd en er werden afspraken gemaakt voor de toekomst. Deze kruisbestuiving kan heel wat positieve acties met zich meebrengen voor een toekomstige werking.


Startschot!


In de schoolvervoerplannen zijn we gestart vanuit het mobiliteitsprofiel van de leerlingen en de leerkrachten. De vervoerskeuze en het gedrag van de leerlingen en leerkrachten en de knelpunten en opportuniteiten werden in beeld gebracht. Aan de hand van al deze gegevens werd een actietabel opgemaakt met quick-wins en acties op lange termijn voor de school en voor het lokaal bestuur. Zo maakt ook de herinrichting van de schoolomgevingen (zebrapaden, fietspaden en -doorsteken en fietszones) deel uit van het plan. Met de gegevens uit deze actietabel gaan alle partijen nu aan de slag om de schoolomgeving en ook de routes van en naar school verkeersveiliger te maken. Ook voor de politie is er een taak weggelegd in het informeren, sensibiliseren en handhaven van verkeersregels.


Toekomstplannen


Samen werken we aan een verkeersveilige schoolomgeving en weg er naartoe. Jaarlijks zal het lokaal bestuur dan ook certificaten uitreiken aan de scholen op basis van de uitgevoerde acties. Het finale doel van elke school is een gouden label 'verkeersveilige school' te verdienen aan het einde van de rit.


De volgende weken staan vanuit het lokaal bestuur enkele sensibiliseringsacties op de agenda zoals:

  • zichtbaarheid in het verkeer
  • het in orde zijn van de fiets, controle in samenwerking met de politie
  • veiligheid op de fiets, draag jij een fietshelm?
  • ken je jouw plaats als fietser en als automobilist op de rijweg, ken je de verkeersregels?

 

We hebben ook extra aandacht voor netheid en correct gebruik van:

  • fietspaden, fietsdoorsteken, zichtbaarheid van zebrapaden, fietszones, …


Daarnaast staan de gemachtigde opzichters elke schooldag klaar om de leerlingen veilig over te steken aan de zebrapaden in de schoolomgevingen.


"Met de opmaak van deze 9 schoolvervoerplannen streven we ernaar om samen met alle interne, maar ook externe partners de schoolomgevingen verkeersveiliger te maken. Daarnaast resulteren deze trajecten in een goede samenwerking tussen de verschillende scholen, de leerlingen, de ouders en hun begeleiders waarbij we zorgen voor een open en duidelijke communicatie", zegt Elsie Desmet, schepen van mobiliteit.