Schorsing directeur sociaal huis na vaststelling van ernstige onregelmatigheden

Patrick Demarest

07/11/2016
Actua

Het OCMW van Torhout heeft grove onregelmatigheden ontdekt die gepleegd zijn door de directeur van het sociaal huis (D.S.). Verder onderzoek moet meer duidelijkheid brengen over de aard en de omvang. Ondertussen werd de directeur preventief geschorst.

De onregelmatigheden kwamen vorige vrijdag (04.11.2016) aan het licht naar aanleiding van een specifieke extra-steunmaatregel voor één van de betrokken cliënten die bij afwezigheid van de directeur door een andere medewerker werd behandeld. De feiten hebben betrekking op het beheer van budgetrekeningen die op naam staan van cliënten die door hem begeleid worden. De betrokken medewerker lichtte de OCMW-secretaris onmiddellijk in. Het OCMW-bestuur nam deze avond de noodzakelijke ordemaatregelen en lichtte ook de politie in van de feiten.

Integriteit en vertrouwen zijn essentieel
Het lokaal bestuur van Torhout draagt integriteit hoog in het vaandel. Op geregelde tijdstippen wordt de deontologische code voor het personeel in herinnering gebracht en de vertaling ervan in de dagdagelijkse werking belicht.

Maatschappelijk werkers hebben bovendien een specifieke deontologie waar in de opleiding extra aandacht aan gegeven wordt. Het betreft immers een beroepsactiviteit waar in het kader van een hulpverleningsrelatie omgegaan wordt met personen die extra kwetsbaar zijn en die vragen om een bijzondere aanpak. Integriteit en vertrouwen zijn hierbij dan essentieel.

Interne controle moet beter
In het kader van de integratie tussen stad en OCMW werken we reeds aan een intern controlesysteem. Hierbij worden alle risico's die gepaard gaan met het beheer van het lokaal bestuur in kaart gebracht om er vervolgens de gepaste beheersmaatregelen aan te koppelen.  Fraude is één van die risico's.
Ondertussen heeft het lokaal bestuur ook de Vlaamse overheid ingelicht en wil samen met Audit Vlaanderen maatregelen nemen om dit in de toekomst te voorkomen.