Sluikstorters worden vanaf nu gezien!

Patrick Demarest

12/09/2017
straat/wijk

De stad Torhout stelde zich kandidaat samen met de gemeenten Roeselare en Langemark-Poelkapelle, onder de koepel van MIROM Roeselare, om deel te nemen aan het proefproject rond de inzet van camera's tegen zwerfvuil en sluikstorten. Dit proefproject is een initiatief vanuit de Mooimakers en wordt ondersteund door de OVAM, Fost Plus en de VVSG.

IMG_3146

Vrijwilligers halen overal in Torhout zwerfvuil op.

Elsie Desmet, schepen van leefmilieu en natuur: "We werden geselecteerd waardoor er o.a. subsidies worden gegeven voor de aankoop van een camera.
Vorige week werd de eerste op maat gemaakte camera geleverd bij MIROM en zal hij eerst getest worden in Roeselare. Na de goedkeuring door de gemeenteraad van 11 september van de aanvraag voor het plaatsen van camera's in Torhout in de strijd tegen zwerfvuil en sluikstorten en de nodige administratieve documenten zal de camera ook worden ingezet in Torhout.
Eén camera is natuurlijk weinig voor deze drie gemeenten en bij uitbreiding alle gemeenten van de intercommunale. Daarom voorziet MIROM Roeselare in de extra aankoop van een camera in 2017 en wordt de aankoop van 7 extra camera's gevraagd voor 2018."
"Naast deze camera's zetten we in Torhout reeds camera's in bij de glasbollen om sluikstorten tegen te gaan. Tussen 12 juni 2017 en eind augustus 2017 werden er camera's geplaatst bij de glasbollen in de Herdersstraat, in Sint-Henricus en in de Industrielaan. Uit registratie van sluikstort bij glasbollen blijken dit de glasbollen te zijn in Torhout waar sluikstorten het vaakst voorkomt."
"Er werden gedurende de 85 filmdagen met verschillende camera's 8 vaststellingen gedaan: 2 in de Herdersstraat, 5 in Sint-Henricus en 1 in de Industrielaan. Deze beelden werden aan de politie bezorgd voor verdere opvolging."
"We hopen dat naast het sensibiliseren dit opnieuw een stap is om het zwerfvuil en sluikstort in onze stad grondig aan te pakken. Als stad alleen kunnen we deze strijd niet winnen. Zwerfvuil en sluikstort vermijden en aanpakken, is en moet een opdracht zijn van iedereen!"