Start riolerings- en wegenwerken Bollestraat en Bermstraat

Patrick Demarest

19/09/2017
straat/wijk

Op 25 september 2017 start aannemer Vuylsteke uit Meulebeke met de eerste rioleringswerken in de Bollestraat en de Bermstraat in Torhout.

wegenwerken

Het project Parkstraat/Bollestraat start binnenkort op. Deze werken staan vooral in het teken van waterbeheersing en de inrichting van veilige wegen.

In diverse straten wordt een gescheiden riolering aangelegd: het vuilwater wordt afgevoerd naar een zuiveringsstation in Kortemark, het regenwater wordt in een aparte leiding verzameld en naar de dichtstbijzijnde beken afgevoerd. De waterkwaliteit van de Regenbeek en Koebeek zal na uitvoering van het project sterk verhogen. De wijk Goede Herder wordt op deze manier met vuilwaterleidingen verbonden tot aan het rioolstelsel dat richting Vredelaan afwatert.
Het project wordt getrokken door diverse partijen. Aquafin is bouwheer van dit dossier en staat in voor de realisatie van de bovengemeentelijke riolering en aanleg van de pompstations, de rioolbeheerder Infrax staat in voor de gemeentelijke riolering in een aantal zijstraten van de wijk. Tot slot vernieuwt het Lokaal Bestuur Torhout de integrale rijweg en voetpaden met aandacht voor de zwakke weggebruiker en de snelheid in uw wijk.
Het ontwerpdossier kent een kostenplaatje van 7,3 miljoen euro, met een stadsaandeel van 1,8 miljoen euro.
Het project wordt uitgevoerd in 2 fasen, een eerste fase start vanaf september 2017 tot medio 2018, de tweede fase is voorzien vanaf voorjaar 2019 tot voorjaar 2020.

Voor beide fasen werd de aannemer "THV Wegenbouw Ivan Vuylsteke bvba - Louis Mols uit Meulebeke" aangesteld om deze werken uit te voeren.

In verschillende straten, Bollestraat, Schavelarestraat, deel Rijselstraat en Bermstraat, werden in het voorjaar van 2017 reeds werken uitgevoerd aan de nutsleidingen, dit ter voorbereiding op de uiteindelijke wegen- en rioleringswerken.

TIMING

De aannemer start de werken op 25 september 2017 in een eerste fase.
De werken situeren zich bij de start in de Bollestraat (tussen Groenestraat en Koddaertstraat) en de Bermstraat.

Half oktober is een onderbreking van de Rijselstraat (thv zijstraat van huisnr.130-138) voorzien om de regenwaterleiding aan te leggen. Dit traject kent haar vervolg in de landerijen tussen Rijselstraat en Bollestraat en voorziet tevens in een onderdoorpersing van de spoorweg en in een bufferbekken ter beveiliging van wateroverlast.

Afhankelijk de weersomstandigheden worden de werken in de Bollestraat tot Koddaertstraat voorzien tot maart 2018.

De onderbreking van de Rijselstraat is voorzien op 5 werkdagen.

Na afwerking van iedere deelfase wordt doorgeschoven naar de volgende deelfase. Het plan van de deelfasen kan u terugvinden op de website: www.torhout.be/wegenwerken → doorklikken op "Project Parkstraat/Bollestraat"

WEGENWERKEN

De rijweg + zijbermen worden opgebroken tussen de rooilijnen (grens privaat en openbaar), waarna de gescheiden riolering (regenwater en afvalwater) wordt aangelegd. Hierbij worden ook de huisaansluitingen op de rioleringen gescheiden aangesloten.

Na de rioleringswerken wordt de bovenbouw aangelegd, in volgende volgorde: funderingen, boordstenen, greppels, verhardingen in klinkers, asfalt en steenslag en groenzones.

BEREIKBAARHEID

Dergelijke werken brengen de nodige hinder met zich mee. Hierbij wordt gewerkt volgens het minder-hinderprincipe. Na iedere aangelegde streng riolering wordt een steenslagfunderingslaag aangelegd om de toegang tot de aangelanden te voorzien. De toegangen tot de aangelanden worden steeds gegarandeerd (te voet of met de fiets). Voor voertuigen wordt dit beperkt tot een minimum hinder, en worden de toegangen tijdens de weekends, verlof- en feestdagen gegarandeerd. Op bepaalde momenten worden opritten onderbroken, enerzijds voor de koppeling van de riolering, anders zijn voor de aanleg van de bovenbouw (droogtijd/uitharding).

De hulpdiensten worden steeds op de hoogte gebracht van de werken, wijzigingen voor aanrijroutes, …

Voor het doorgaand verkeer worden omleidingen voorzien. Voor de huidige werken wordt de omleiding voorzien via de Rijselstraat en/of Vredelaan.

Meer info:

www.torhout.be/wegenwerken

www.facebook.com/wegenwerkentorhout

Vragen over de wegenwerken kunnen ook steeds worden gesteld via wegenwerken@torhout.be met titelvermelding "Project Parkstraat/Bollestraat"