Stemvork brengt opnieuw internationaal a capellafestival

Patrick Demarest

31/03/2017
cultuur/onderwijs muziek vereniging

TORHOUT – Op 30 september vindt voor de derde maal het internationaal a capellafestival Stemvork plaats. Dit unieke festival combineert a capella zang met heerlijke keuken en dit op een ongewone locatie.

IMG_3983

Een korte voorstelling.

Les Grandes Gueules uit Frankrijk. Dit vierkoppig ensemble brengt een eigenzinnige keuze uit het repertoire van Henri Salvador, bekend én minder bekend. Op het Festival van Avignon vorige zomer, heeft dit Frans viertal een voorstelling neergezet die nu nog nazindert. Loepzuivere stemmen, een podiumpresence die 'af' is en arrangementen die je van bij het begin bij de keel grijpen en niet meer los laten. En natuurlijk is het spreekwoordelijke vleugje ‘Frans flegma’, nooit ver weg.

Mezzotono, een Italiaans kwintet, zijn echte ambassadeurs van de Italiaanse muziek, niet alleen binnen hun land. Ze zongen al in 39 landen en 4 continenten over de hele wereld. Binnenkort kan België ook aan dit lijstje worden toegevoegd. Van jazz tot bossa nova, van mambo tot tango, pop of big band stijl, van klassieke muziek of folk, alles wordt in een nieuw jasje gestoken en met veel enthousiasme gebracht. Dit vijftal heeft een erg uitgebreid repertoire waarbij ze Italiaanse muziek opnieuw definiëren in een waaier van diverse stijlen.

Jazzation uit Hongarije brengt ons een vleugje jazz. Het is meer dan de muzikale diversiteit en complexe vocal harmony, meer dan eenvoudige pitch en esthetiek, meer dan de vriendschap achter de schermen of het 'goede oude podium plezier' dat dit ensemble zo speciaal maakt. Hun unieke podiumpresence, perfect balancerend tussen twee grote heren en drie mooie dames, zorgde reeds voor meerdere internationale onderscheidingen van Leipzig, Graz en Pinerolo.

Eufonia, het damesensemble. Op de eerste editie van het festival wisten ze iedere sessie een volle kapel te 'trekken'. Hun homogene én frisse klank in combinatie met gedurfde arrangementen deed veel monden openvallen. En daar waren alle aanwezigen en 'oor'getuigen razend enthousiast over. Speciaal voor dit festival werken ze aan een volledig a capellaprogramma. Ze zijn tevens de eerste grope die terugkeert naar het festival. We zijn erg benieuwd.

Vocaal ensemble Septem Viri, die de eigenlijke ‘aanstokers’ zijn van dit festival, heeft zijn plaats in de Belgische a capella-wereld. Tijdens honderden concerten in eigen land hadden de heren een duidelijk doel voor ogen: de toeschouwers een onbezorgde en ontspannende avond bezorgen. Kwaliteit nastreven was daarin de allergrootste drijfveer. Ook in het buitenland is Septem Viri een graag geziene gast. Verschillende concerten in Nederland, Italië, Frankrijk, Finland en Denemarken leverden hen een plaats op in het hart van menig a capella-liefhebber.

PastedGraphic-1 (3)

De avond zelf
Alle optredens zullen volgens een rotatiesysteem verlopen. Elke groep heeft een eigen podium en zal telkens op hetzelfde podium zingen. De ensembles zingen elk een twintigtal minuten, telkens is er een pauze van 10 minuten voorzien Zo krijg je als bezoeker de kans  om alle vijf de formaties aan het werk te zien en zelf je festivalprogramma te bepalen.
Het Internationaal Stemvorkfestival vindt plaats op 30 september 2017 tussen 18 en 23 uur in Scholengroep Sint-Rembert, Ten Walle en het Stadskantoor, allemaal in Torhout.

Kaartenverkoop start op 1 april!
 Kaartenverkoop start op 1 april en kaarten kosten 27 euro in voorverkoop. Vanaf 1 september kosten ze 32 euro.
Ze zijn verkrijgbaar zijn via de Torhoutse handelszaken Westlandia en Standaard Boekhandel en via de verschillende Stemvorkbestuursleden.
Online zijn ze te verkrijgen zijn via Ticketwinkel.
Voor meer info kan je steeds terecht op www.stemvork.eu