Steun Kilembe Mines Hospital en Daktari Project

Patrick Demarest

20/05/2018
Actua vereniging


Emily Vandamme, dokter, is een van de oprichters van Daktari Project vzw, een vzw die het Kilembe Mines Hospital, gelegen in het westen van Oeganda, ondersteunt. Emily trok zelf al acht keer naar Oeganda. Om fondsen te verwerven voor het hospitaal wordt op 9 juni een documentaire 'After the flood, rebuilding Kiklembe Mines Hospital, vertoond in cc de Brouckere. En er kan kip gegeten worden.

Emily Vandamme: "Ook nu deze zomer keer ik terug. We hebben er verschillende projecten lopen en proberen zo een klein steentje bij te dragen aan de werking van het ziekenhuis. "

"We hebben een infectie preventie project waarbij we de verspreiding van infecties tussen patiënten onderling en het ziekenhuispersoneel proberen tegen te gaan. Een volgend belangrijk project is het neonatologie project (Helping Babies Survive) waarbij we jaarlijks met een groep artsen en verpleegkundigen richting Oeganda trekken om er lessen te geven omtrent reanimatie van pasgeborenen en de eerste zorgen na de geboorte. In de documentaire zullen deze twee projecten ook kort aan bod komen. Ten slotte focussen we ons ook op het helpen uitbreiden van de infrastructuur. Ze zijn sinds begin maart begonnen aan de  bouw van een nieuwe ziekenzaal die door ons gefinancierd wordt."

Film en kip aan het spit

"De documentaire 'After the flood, rebuilding Kilembe Mines Hospital' werd gemaakt door filmmaker Henk Vandekerkhove, oud-leraar film aan het KASK Gent. Hij trok vorig jaar in maart (2017) een week mee naar het ziekenhuis om er alles op beeld vast te leggen. Het resultaat is een documentaire van 50 minuten die het reilen en zeilen van het Kilembe Mines Hospital toont en welk klein steentje wij er bijdragen. Het gaat ook deels over de heropbouw van het ziekenhuis na de grote overstroming die plaatsvond op 1 mei 2013." 

"De film werd al in Gent vertoond in De Sphinx aan 200 mensen en iedereen reageerde zeer enthousiast. We hopen dit te kunnen herhalen in Torhout met hopelijk nog een grotere opkomst! De bedoeling van de documentaire voorstelling is vooral om mensen te informeren en te tonen wat wij er proberen te verwezenlijken samen met de lokale bevolking en hulpverleners."

 Na of voor de film kan er genoten worden van Kip aan het spit. 

 Inschrijven via de website http://www.daktariproject.com/