Straatvinken op donderdag 25 mei

Patrick Demarest

24/05/2023
Actua

Straatvinken gaat elk jaar na hoe gezond het verkeer is in onze straten. Tel op donderdag 25 mei van 17 tot 18 uur hoeveel voetgangers, fietsers en voertuigen door je straat passeren. Vul een digitale tel-tool of papieren formulier in en laat wetenschappers daarna een analyse uitvoeren op de resultaten.

Zo weet men hoe je dagelijks het verkeer in je straat ervaart, of het verkeer duurzamer wordt en of men de doelstellingen van de 'modal split 60/40' haalt.

De modal wat? Vlaanderen wil tegen 2030 het aandeel autoverkeer doen afnemen tot 60% en het aantal voetgangers, fietsers of mensen die het openbaar vervoer nemen doen stijgen naar 40%.

Tel jij ook mee? Schrijf je in op www.straatvinken.be.

Naast het telmoment is er bij Straatvinken ook een online bevraging over hoe je de leefbaarheid in je straat ervaart, een leefbaarheidsbarometer dus. Surf naar www.straatvinken.be/straatosfeer en vul deze in.


"Straatvinken is een burgerwetenschappersonderzoek waar we ook als lokaal bestuur onze schouders willen onderzetten. Daarom roepen we jou op om op 25 mei een uurtje alle verkeer in jouw straat te tellen. Voetgangers, fietsers, bussen, auto's, vrachtwagens,… Daarnaast nodigen we jou uit om de Straat-O-sfeer bevraging in te vullen. Hoe ervaar jij de verkeersveiligheid in jouw straat? Is er voldoende groen in jouw straat? Heb jij contact met jouw buren? Is jouw straat net? Zo willen we zicht krijgen op hoe jij het verkeer in Torhout en in jouw straat ervaart zodat we samen met jou kunnen werken aan een leefbare en verkeersveilige stad en buurten", vertelt Elsie Desmet, schepen van mobiliteit.