Streetart 2021

Patrick Demarest

03/05/2021
Cultuur

Het Lokaal Bestuur Torhout start samen met de deelraad Kunsten van de Cultuurraad het tweede deel op van het succesrijke Streetart-in-Torhout-verhaal. Tijdens de editie 2021 wordt opnieuw gefocust op de binnenstad.

Gerenommeerde kunstenaars zullen terug muurschilderingen (murals) op strategische plaatsen in de stad zetten. De werken zullen een aanvullende kleurrijke tentoonstelling doorheen de stad vormen. Later wordt uitgekeken naar de wijken en invalswegen.  

Er werden in februari 2021 na de gemeenteraadsbeslissing van januari 2021 een aantal mogelijke curatoren aangeschreven om een dossier in te sturen voor de realisatie van deze werken in 2021. Vier curatoren reageerden, de keuze viel na een uitgebreide juryronde op All About Things. Curator is Bjorn Van Poucke, bekend van het Crystal Ship verhaal in Oostende en curator van de eerste aflevering in 2019.

Twee grote werken

Er komen twee grote werken in het stadscentrum.  Ben je eigenaar van een grote muur? Of is er een grote muur in je straat of buurt die in aanmerking komt hiervoor? Meld het via cultuurraad@torhout.be of aan de balie van het Vrijetijdshuis (Markt 1) en dit ten laatste op zondag 16 mei.

Daarnaast komen er ook een aantal kleine werkjes. In de eerste editie waren dit de werkjes van Helen Burr (UK). De keuze van de kunstenaars hiervoor staat hier nog niet vast. Heb je een stuk muur, een garagepoort,… die hiervoor in aanmerking kan komen? Laat het weten via cultuurraad@torhout.be of aan de balie van het Vrijetijdshuis (Markt 1) en dit ook ten laatste op zondag 16 mei.

Na 16 mei worden de aangeboden muren, garagepoorten,… bekeken en geselecteerd door de curator. Hierbij wordt er vooral gekeken naar kwaliteit, ligging,… Na de keuze van de curator richt men een burengroep op met eigenaar(s) en geïnteresseerde buurtbewoners.


"Vanaf 7 juni plannen we startvergaderingen met deze burengroepen om keuzes, mogelijkheden,… te bespreken. Hierna kunnen we op zoek gaan naar een geschikte kunstenaar. In de week van 5 juli 2021 zouden dan de ontwerp(en) besproken en beslist worden. De realisatie wordt gepland voor de periode september/oktober 2021. We denken terug op een feestelijk openingsmoment met heel wat animatie", aldus een heel enthousiaste schepen van cultuur Lieselotte Denolf.