Studenten VIVES en Howest vertrokken naar de Filipijnen

Patrick Demarest

28/01/2023
Onderwijs

Na een coronapauze is er dit jaar voor de derde keer een samenwerking tussen VIVES, Howest en vier Filipijnse universiteiten. Van 30 januari tot 10 februari verblijven 24 West-Vlaamse studenten in de campus van Central Bicol State University in Pili, om samen met 24 Filipijnse studenten te werken rond duurzame landbouw, innovatief ondernemerschap en klimaatverandering. De studenten vertrokken op 28 januari.

Het gaat om een Intensive Programme, ondersteund door Vhlora Global Minds en de provincie West-Vlaanderen. Het is een initiatief in het kader van het Synergieprogramma van de provincie West-Vlaanderen, een multi-stakeholder netwerk dat een dertigtal partners samenbrengt uit de academische wereld, de lokale overheid, ngo’s, coöperaties en people organisations, zowel in de Filipijnen als in West-Vlaanderen.

De studenten gaan aan de slag met de lokale uitdagingen waarmee de partners van het Synergieprogramma in de Filipijnen worden geconfronteerd. De focus ligt op o.a. voedselverspilling, agripreneurship en de lokale afvalproblematiek. De studenten verdiepen zich in de vooropgestelde cases via veldbezoeken en interviews, waarna ze in interdisciplinaire en interculturele teams werken aan innovatieve oplossingen.

Het project wordt afgerond met een presentatie van de resultaten voor een internationale jury, bestaande uit de Synergie-partners, een delegatie van de Provincie West-Vlaanderen, de Belgische ambassadeur en de deelnemende partneruniversiteiten.

Tijdens deze veertiendaagse staan ook nog enkele andere activiteiten op het programma, zoals het planten van mangroves en het schoonmaken van een stukje kust in Camarines Sur. Een bezoek aan enkele historische plaatsen waaronder Manila en Naga, zijn ook gepland.

Quinten Dereeper uit Torhout is een van de VIVES-studenten.

Volgend academiejaar verwelkomt VIVES de Filipijnse studenten in West-Vlaanderen om een gelijkaardig project te ondernemen samen met de West-Vlaamse Synergiepartners.