Subsidie voor Torhoutse wijkzalen

Patrick Demarest

02/06/2021
straat/wijk

Vanaf 1 juni kunnen de comités of vzw's bevoegd voor de uitbating van de Torhoutse wijkzalen, rekenen op een subsidie om verbouwingen of aanpassingswerken in de Torhoutse wijkzalen uit te voeren. De gemeenteraad keurde hiervoor op 31 mei het reglement goed. Het doel is de (brand)veiligheid, toegankelijkheid, duurzaamheid en het algemene comfort van de zalen te verbeteren en zo ook de sociale cohesie te bevorderen. Een comité kan, mits een eigen investering van 40%, maximaal 75.000 euro ontvangen over een periode van vijf jaar, hetzij éénmalig, hetzij gespreid.

Op de foto bemerken we schepen Joost Cuvelier, E.H. deken Michel Roggeman, Frans Devlieger (Sint-Henricus), Eric Castelein (Wijnendale), Michel Vanthomme (Don Bosco), Joël Tally (De Goede Herder) en Jef Vandierendonck (Driekoningen)

Torhout kent zes wijkzalen: De Bosgalm in Don Bosco, Sparrenhove in De Goede Herder, De Biekorf in Driekoningen, Rozendale in Maria Assumpta en de parochiezalen in Wijnendale en Sint-Henricus.

Schepen van financiën Joost Cuvelier: "De wijkzalen zijn belangrijke locaties op de Torhoutse wijken, het zijn plaatsen waar de inwoners elkaar in een informele context ontmoeten. De zalen zijn echter vaak verouderd, en kunnen een opfrissing gebruiken. Het lokaal bestuur wil de comités en vzw's bevoegd voor de uitbating hiervoor een financieel duwtje in de rug geven."

Voorwaarden

Aan het verkrijgen van de subsidie zijn een aantal voorwaarden gekoppeld. Zo moet de zaal o.a. op een transparante en regelmatige manier opengesteld worden voor lokale verenigingen en inwoners, en dit aan gangbare tarieven. Bovendien moet voldoende aandacht gegeven worden aan duurzame productieprocessen en lokale aankopen. De subsidie kan ook enkel gebruikt worden voor investeringen met het oog op het verbeteren van de (brand)veiligheid, toegankelijkheid, duurzaamheid en het algemene comfort van de zaal of het bevorderen van de sociale cohesie. 

De stad werkte bij de opmaak van het reglement nauw samen met de voorzitters van de uitbatingscomités en vzw's en met de eigenaar van de zalen.

Voor meer info over het reglement, alle voorwaarden en de te volgen procedure en het aanvraagformulier kan je terecht op de website www.torhout.be.

NVA vraagt virus- en bacterievrije ruimtes

Ward Baert en Eva Maes (NVA) hadden dit besluit liever anders gezien:

"De voorbije maanden zouden voldoende moeten hebben aangetoond dat, op plaatsen waar veel mensen bijeen komen, de luchtkwaliteit van primair belang is.  Hopelijk is corona straks niet meer dan een pagina in de geschiedenishandboeken. Maar even hopelijk blijft de waakzaamheid voor (nieuwe) virussen en bacteriën bestaan."

"Wat hier had moeten gebeuren, is ervoor te zorgen dat de uitbaters van wijkzalen in eerste instantie zorgen voor virus- en bacterieveilige vergaderruimtes. Geen subsidie voor welke investering ook, indien niet eerst aan die voorwaarde is voldaan. Daar moet niet altijd een duur ventilatiesysteem voor aangebracht worden. Er bestaan nu al luchtreinigers die beduidend goedkoper zijn."

"Meer nog. Voor N-VA moet het lokaal bestuur hier het voortouw nemen. Wij hebben een veiligheidsadviseur. Er is ook een arts die ons – overigens op een voortreffelijke wijze – heeft bijgestaan in het stedelijk coronabeleid. Hun zou gevraagd moeten worden na te gaan welke systemen geschikt zijn voor iedere zaal, rekening houdend met de oppervlakte, het aantal toegelaten personen, enz… Zij beschikken immers over de nodige kennis en tijd om een degelijk voorstel uit te werken. Kennis en tijd die bij de uitbaters van wijkzalen wellicht ontbreekt."