Tentoonstelling DIALOOG in Vlaams Parlement

Patrick Demarest

30/09/2017
cultuur/onderwijs

Dinsdag 26 september werd de tentoonstelling DIALOOG geopend in het Vlaams Parlement. De objecten van de Andere Academie werden enthousiast onthaald door de voorzitter van het Vlaams Parlement, Jan Peumans. Ook vicemininster-president en Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits was als Torhoutse trots op de unieke tentoonstelling.

 parlement

De kunstwerken werden in 2015 reeds gecreëerd door de cursisten van De Andere Academie, een teken-, schilder- en boetseeracademie voor mensen met een beperking, ondertussen samengesmolten met Kunstacademie Torhout.

De cursisten bezochten in november 2015 de keramieken in het Museum Torhouts aardewerk. De gids leerde hen anders te kijken en te ervaren, door hen het verhaal achter het voorwerp te vertellen. Vervolgens mochten de cursisten van het keramiekatelier het voorwerp uitkiezen dat hen het meest aantrok. Met een foto van hun lievelingsvoorwerp gingen ze aan de slag en creëerden ze een nieuw object. In de tentoonstelling DIALOOG worden die nieuwe objecten naast het originele werk geplaatst: een dialoog tussen oud en nieuw, een mooi en vernieuwend verhaal.

Na een succesvolle editie in het Museum Torhouts Aardewerk in 2016 verhuisden de creaties nu naar het Vlaams Parlement!

Opening tentoonstelling Vlaams Parlement

De aanwezigen op de opening werden hartelijk verwelkomd door de voorzitter van het Vlaams Parlement, Jan Peumans. Het mooie project is voor hem een aanzet om ook in de toekomst meer van dergelijke kunstprojecten naar het Vlaams Parlement te halen.

Vicemininster-president en Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits was zichtbaar trots. Het Museum Torhouts Aardewerk en de Andere Academie liggen haar als Torhoutse nauw aan het hart. Ze benadrukte ook nogmaals haar tevredenheid m.b.t. de samensmelting van De Andere Academie en de Kunstacademie Torhout. Een nieuwe evolutie om fier op te zijn.

De Andere Academie maakte heeft reeds een hele geschiedenis doorlopen. Na een korte reis door hun verleden, uitte Gino Vandenbussche van De Andere Academie dan ook zijn dankbaarheid aan de vele vrijwilligers die zich al jarenlang inzetten voor De Andere Academie.

Schepen van Cultuur Lieselotte vatte het als volgt samen: "We zijn trots en dankbaar dat dit mooie project een plaats kan krijgen in het Vlaams Parlement. Dit is een unieke kans voor een unieke tentoonstelling."

De tentoonstelling kan bezocht worden tot 30 oktober 2017.