Torhout Awards op 9 juni

Patrick Demarest

02/06/2022
Economie

Op 9 juni vindt voor het eerst de uitreiking van de Torhout Awards plaats. Dat gebeurt in het Kunstgrascentrum op het nieuwe bedrijventerrein De Ringaert. Doel: de Torhoutse handelaars, bedrijfsleiders en horecamensen meer in de kijker zetten. Ann Vanassche werkt sedert 6 november 2017 als coördinator Lokale Economie voor het Lokaal Bestuur Torhout en is dus de aangewezen persoon om over economie in Torhout te praten. 

Wat is je officiële titel en taak?

Ann: "Ik werk als coördinator Lokale Economie voor het Lokaal Bestuur Torhout. Mijn job houdt verschillende taken in:

  • Brugfunctie tussen ondernemers van diverse categorieën en het lokaal bestuur
  • Coördinator van de Raad voor Lokale Economie, die als adviesorgaan, denktank fungeert voor het lokaal bestuur, met een zeer dynamische drive.
  • Het dagelijks bestuur van de Raad voor Lokale economie komt bijna maandelijks samen om nieuwe uitdagingen, vraagstukken of opportuniteiten te bespreken, die ik allemaal voorbereid. De voorzitter is hier Joost Vanhaerents
  • Ondertussen trek ik ook al 4,5 jaar het centrummanagement of Torhout Handelt!, waarbij structureren en dynamiseren van de handelskern voorop staat. De handelsevenementen zijn ondertussen goed gekend en we hebben een 100-tal leden die meewerken aan het handelsverhaal. De voorzitter is hier Nicolas Cool.
  • Ik ben tevens aanspreekpunt voor de horeca Torhout, waar we snel en flexibel proberen in te spelen op hun vragen, maar hen ook ondersteunen bij handelsevenementen of crisistijden (denk maar aan corona). Bijvoorbeeld de uitbreiding van de zomerterrassen, de nieuwe lijnen terrassen, … De voorzitter is hier Johan Handsaeme.
  • De woensdagmarkt is een sterk merk in Torhout en hier ondersteun ik het marktcomité om acties uit te zetten, of om samen met mijn collega's de lijnen en acties uit te werken.
  • Ondertussen is ook Torhout Onderneemt! gestart. Een pril begin maar nu reeds met initiatieven voor de industrie in Torhout. Dit zijn uiteenlopende zaken: een plan uitwerken, netwerk aanspreken, de hogere overheden bevragen en betrekken, samenwerkingen ondersteunen. Stephan d' Aussy en Xavier Dereeper zijn de voorzitters.
  • Ik werk op verschillende niveaus: strategisch, operationeel, projectmatig, representatie en netwerking en soms ad hoc praktisch.
  • Projectmatig werk voorzie ik meestal van subsidies zoals Torhout winkelstad (EFRO), Torhout werft en winkelt! (EFRO), centrumparking Hofstraat (Vlaio) en andere kleinere projecten… en ik netwerk veel om de belangen van de stad en de ondernemers in Torhout te behartigen.
  • Korte keten en citymarketing zijn ook nieuwe producten gelanceerd in 2020, de digitalisering van de Torhoutbon, de promotie met Maaike, … en nu de Torhout Awards. Ik breng ondertussen ook regelmatig het verhaal bij andere lokale besturen hoe het lokaal bestuur zich inzet voor de lokale economie.
  • Voor vele zaken ben ik het aanspreekpunt lokale economie, met een heel fijne medewerker aan mijn zijde, Rik Decoster,  lukt de ontwikkeling van de lokale economie goed."

Hoeveel organisaties zetten zich in voor de Torhoutse economie?

Ann: "In de eerste plaats is het lokaal bestuur Torhout zeer actief en alert voor de lokale economie. De burgemeester is bevoegd voor economie, maar er zijn nog schepenen die betrokken zijn bij economie, afhankelijk van het thema, van de materie. Economie heeft veel aanleunende topics die belangrijk zijn om de economie te ondersteunen: ruimte om te ondernemen, goede mobiliteitsinstructies zoals parkeren, en parkeergeleiden, beeldkwaliteit, communicatie, wetgeving (continue opvolging). Dit is vooral het interne samenwerkingsverhaal."

"Daarnaast kijk ik naar de vele stakeholders waar we mee samenwerken, de ondernemers in de eerste plaats, maar ook de provincie en de provinciale ontwikkelingsmaatschappij, de West-Vlaamse Intercommunale,  de ondernemerscentra, andere lokale besturen, de Vlaamse overheid, VVSG, ateliers lokale economie, Toerisme, UNIZO West-Vlaanderen en UNIZO Torhout, de scholen etc. Economie is een gebied van en voor iedereen."

Wat heeft de economie in Torhout vooral nodig?

Ann: "Ik zie het economisch weefsel zeker groeien, maar we hebben meer geschikte ruimte nodig om verschillende types van ondernemers aan te trekken. Ik onderschrijf de uitdaging van de voorzitter Joost Vanhaerents om alsnog beleids - en grensoverschrijdend samen te werken. Als je een beetje beter wilt zijn dan een ander, wees dan competitief. Als je exponentieel beter wilt zijn dan een ander, wees dan coöperatief."

Welke awards worden uitgereikt op 9 juni?

  • Bedrijf van het jaar
  • Starter van het jaar
  • Horecazaak van het jaar
  • Handelszaak van het jaar

 Elke winnaar ontvangt, naast eeuwige roem en een jaar lang ambassadeurschap voor de stad, een unieke Torhout Award van de hand van Luc Descheemaeker.