Torhout kleurt opnieuw oranje om geweld tegen vrouwen bespreekbaar te maken

Patrick Demarest

23/11/2022
Actua

Torhout neemt ook dit jaar opnieuw deel aan de internationale campagne 'Say no to violence against women'. Deze campagne wil helpen om geweld tegen vrouwen en meisjes bespreekbaar te maken. Van 25 november tot 10 december kleurt het Stadskantoor daarom oranje.

Op 25 november is het de Internationale Dag tegen Geweld op Vrouwen. Die dag wordt dan ook het startschot gegeven voor de internationale campagne 'Say no to violence against women' ('Zeg nee tegen geweld op vrouwen'). Als protest tegen geweld op meisje en vrouwen kleuren ook dit jaar (bekende) gebouwen en monumenten wereldwijd oranje.

In Torhout zal het Stadskantoor tijdens deze periode van 7 tot 8 uur en van 19 tot 22 uur oranje kleuren. De lampen die hiervoor gebruikt worden zijn ledlampen, waardoor het verbruik tot een minimum beperkt wordt. 

Uit de cijfers blijkt dat er sinds de coronaperiode een toename van huishoudelijk geweld is. Het afgelopen jaar werd de hulplijn 1712 gemiddeld 170 keer per maand gecontacteerd door slachtoffers van partnergeweld. Dit is maar liefst een stijging van 79 procent in vergelijking met het jaar voordien.

"Beschikbare hulplijnen zoals het nummer 1712 voor alle vormen van geweld en de zorgcentra na seksueel geweld zijn nog te weinig bekend", zegt Elsie Desmet, schepen van Noord-Zuidbeleid. "Door deel te nemen aan deze bewustwordingscampagne van Zonta International willen we meehelpen om aan geweld tegen vrouwen en meisjes een einde te maken, zowel bij ons als in de rest van de wereld. We geven opnieuw gehoor aan hun oproep door 16 dagen lang het Stadskantoor oranje te laten kleuren."