Torhout koopt Thor (update)

Patrick Demarest

13/07/2021
Actua

Het Lokaal Bestuur Torhout kocht voor 4,1 miljoen euro de gebouwen en terreinen van de voormalige meubelfabriek Thor langs de Industrielaan.  

(V.l.n.r. burgemeester Kristof Audenaert, Koen Bosschem en de schepenen Hans Blomme en Joost Cuvelier. In de mistige achtergrond zie je de gebouwen van de Thor.)

De eigenaar van de site, de NV Torimmo van Koen Bosschem, was al een tijd op zoek naar een mogelijke bestemming, maar kwam uiteindelijk tot een overeenkomst met het Lokaal Bestuur Torhout. Voor het stadsbestuur was het een opportuniteit die het niet kon laten liggen. Zowel de strategische ligging, de oppervlakte (27.682 m2), als de ontsluiting bieden ruime mogelijkheden naar ontwikkeling toe. In ieder geval wil het lokaal bestuur er ruimte voorzien voor de toekomstige bouw van een nieuw zwembad. Ook andere functies kunnen er een plaats krijgen. Deze denkoefening wordt gemaakt bij de opmaak van een masterplan, dat duidelijkheid zal brengen over de mogelijke ontwikkeling.

Burgemeester Kristof Audenaert: "In september-oktober zouden we een studie willen laten opstarten over de site. Zo zouden we tegen medio 2023 moeten weten wat er allemaal mogelijk is. Het is in elk geval een project dat jaren zal duren. Daarom werd ook verder geïnvesteerd in het huidige zwembad zodat het zeker nog 10 jaar meekan. 2030 zou dan ook een goede richtdatum zijn voor de opening van het nieuw zwembad. En dat zwembad zou ook een intergemeentelijk zwembad moeten worden waarbij het leren zwemmen voor schoolgaande jeugd centraal staat. Dat zwembad zou een derde van de oppervlakte van de site uitmaken. De rest is nog in te vullen via het masterplan."

Meubelfabriek

De voormalige meubelfabriek Thor stopte haar activiteiten in 2014. Sindsdien worden de gebouwen verhuurd voor opslag en activiteiten van kleinere ondernemers. Het stadsbestuur is van plan om op relatief korte termijn de oudere gebouwen te slopen. De meer recente gebouwen zullen gebruikt worden door enkele stedelijke diensten. Met de aankoop is een bedrag van 4,1 miljoen euro gemoeid.

(Foto DD)

Schepen van stadspatrimonium Hans Blomme is verheugd met de aankoop: "We zijn zeer tevreden dat we met de eigenaar tot een akkoord zijn gekomen. De strategische ligging en de vrij grote oppervlakte van deze historische plek in Torhout bieden tal van mogelijkheden naar verdere ontwikkeling toe. We zullen hier echter eerst goed over nadenken en dit vertalen in een masterplan. Maar het is alvast een uitstekende plek voor een nieuw zwembad, vlakbij de andere sportaccommodatie van de stad."