Torhout schrijft zich in voor de Bouwmeester Scan

Patrick Demarest

07/02/2018
Actua straat/wijk

Het college van burgemeester en schepenen van Torhout besliste om zich in te schrijven voor de Bouwmeester Scan. Dit is een nieuw instrument dat de gemeenten helpt om duurzame ruimtelijke beslissingen te nemen. Het instrument wordt, zoals de naam het doet vermoeden, geïntroduceerd door het Team van de Vlaams Bouwmeester.

 

Het is afwachten of de stad door de selectie geraakt, want het aantal scans is gelimiteerd per provincie en per soort gemeente. In de loop van de volgende maanden zouden ze uitsluitsel moeten krijgen. Indien de stad wordt geselecteerd, wordt een onderzoeksteam samengesteld die uiteindelijk een eindrapport voorlegt. De doorlooptijd wordt geschat op een drietal maanden.

Waarom een Bouwmeester Scan?

De Bouwmeester Scan biedt verschillende mogelijkheden. De diagnose kan dienen als een eerste stap naar een Gemeentelijk Ruimtelijk Beleidsplan (GRB), het nieuwe planningsinstrument dat het Gemeentelijk Structuurplan opvolgt. Ze kan ook gebruikt worden om bestaande beleidsinstrumenten zoals een gemeentelijke verordening, een ruimtelijk uitvoeringsplan of een verkavelingsvergunning bij te sturen of als grondlegger dienen om nieuwe te ontwikkelen. De diagnose biedt eveneens een kader voor het uitwerken van masterplannen en voor het nemen van beslissingen over waar beter wel en waar beter niet gebouwd wordt.

Het eindrapport geeft eveneens een overzicht van concrete sloop- en bouwprojecten, infrastructuurprojecten of landschappelijke ingrepen die op korte of op langere termijn kunnen worden gerealiseerd en die model staan voor het nieuwe ruimtelijk beleid, dat onder meer de vermindering van de uitstoot van broeikasgassen vooropstelt.

Tot slot worden aanzetten gegeven voor mogelijke engagementen en acties in het kader van mogelijke 'Green Deals' met de Vlaamse overheid en andere partners. Samengevat moet de Bouwmeester Scan leiden naar concrete projecten en beleidsmatige ingrepen die drie doelen moeten waar maken: het behalen van onze klimaatdoelstellingen, de transitie naar een ruimtelijk model dat kostenefficiënt is en het realiseren van brede sociaal-maatschappelijke winsten.

De Moertjes

Heel concreet wenst het Lokaal Bestuur Torhout met de Bouwmeester Scan te onderzoeken of het woonuitbreidingsgebied De Moertjes in de Goede Herder een goede plaats is om nieuwe woningen te bouwen. Er zijn immers heel wat vraagtekens rond water en mobiliteit voor deze site en de stad wil de verschillende opties goed onderzoeken. Enkel op die manier kan een weloverwogen keuze worden gemaakt om de woonbehoefte in Torhout op een duurzame manier in te vullen.