Het Lokaal Bestuur Torhout wil dat de Vlaamse overheid statiegeld invoert voor blikjes en plastic flessen. Net zoals verschillende andere steden en gemeenten sluit het lokaal bestuur zich daarom aan bij de Statiegeldalliantie.
Zwerfvuil blijft een probleem, ondanks alle inspanningen van het lokaal bestuur en de vele zwerfvuilpeters en -meters die onze stad rijk is. Het opruimen van alle zwerfvuil kost ook heel wat geld.
Om het zwerfvuil en de kosten die vasthangen aan het opruimen hiervan tegen te gaan hebben verschillende landen - zoals Nederland, Duitsland en Denemarken - ondertussen statiegeld ingevoerd, of staat het invoeren hiervan op de planning. In heel wat landen bleek de invoering van het statiegeld ook al een groot succes.
Het lokaal bestuur vraagt, na goedkeuring op de gemeenteraad van 26 april, aan de Vlaamse overheid om statiegeld in te voeren. Zo vermijden we op een structurele manier dat plastic flesjes en blikjes op straat, in de bermen of in de natuur terecht komen en ondersteunen we een écht duurzaam en circulair model voor het beheer van grondstoffen.
"In Torhout kunnen we rekenen op heel wat vrijwilligers die zwerfvuil opruimen in onze bermen, parken, groenzones en bossen. We zijn hen hier heel dankbaar voor! Ook ons team Proper is dagelijks in de weer om zwerfvuil op te ruimen. Soms zakt de moed je wel eens in de schoenen. Door ons als stad aan te sluiten bij de Statiegeldalliantie geven we een signaal aan de hogere overheid dat we voorstander zijn van statiegeld op blikjes en plastic flessen. We moeten er ons wel van bewust zijn dat statiegeld het zwerfvuilprobleem niet volledig zal oplossen. Daarvoor is een mentaliteitswijziging nodig bij iedereen. Afval zo maar weggooien langs de straat kan niet, dat is en blijft dé boodschap", zegt Elsie Desmet, schepen van leefmilieu.