Trots op Torhout trekt met volledige lijst naar de verkiezingen

Patrick Demarest

02/09/2024
Politiek

Trots Op Torhout is een nieuwe onafhankelijke partij en trekt met een frisse wind de verkiezingen in. Veel van de kandidaten zijn nieuw op het politieke toneel. In juni stelden ze naast de twee lijsttrekkers al 21 kandidaten voor. Nu stelden ze ook hun laatste 4 kandidaten voor.

Axelle Vandenberghe

Axelle is 24 jaar, single en momenteel werkzaam als barmedewerker bij Bourgogne des Flandres in Brugge. Met een sterke betrokkenheid voor onze stad, zet Axelle zich in als vrijwilliger in jeugdhuis De Troubadour en heeft ze een passie voor sociale activiteiten. Ze wil graag bijdragen aan een bloeiend en toegankelijk Torhout: “Ik wil Torhout aantrekkelijker maken voor jongeren en gezinnen.”

Axelle wil de lokale economie stimuleren door het aanbieden van een hogere starterspremie, een langere duur van het gratis parkeren en het versterken van de handelskernen, zowel in het centrum als in alle wijken. Daarnaast wil ze streven naar betaalbare huisvesting om Torhout aantrekkelijker te maken voor jonge mensen en gezinnen, o.m. door meer en betere voorzieningen voor sociale woningen en het verlagen van huur- en verkoopprijzen. Ook het verlagen van de aanvullende gemeentelijke belastingen zal zorgen voor meer financiële ademruimte voor heel wat inwoners. Axelle pleit resoluut voor een permanente plek voor het jeugdhuis De Troubadour in het centrum van Torhout zodat de nodige zekerheid geboden kan worden aan de betrokken en geëngageerde jongeren (bv. qua huurovereenkomst en infrastructurele investeringen). Tot slot wil ze, ook in de wijken, ontmoetingsplaatsen creëren met activiteiten die jong en oud samenbrengen, om zo de sociale cohesie in de stad te versterken.

Els Rogiers

Els is 48 jaar, alleenstaand en trotse moeder van haar 24-jarige dochter Eline. Al 15 jaar werkt ze met toewijding bij De Lijn als chauffeur en nachtwaker/voertuigvoorbereider in de nachtploeg. Naast haar werk is Els een fervent muziekliefhebber, wandelaar, hondenliefhebber en gepassioneerd in het upcyclen van oude meubelen. “Ik wil mij inzetten voor een Torhout met veel mogelijkheden tot vrije tijd, samenhorigheid en het creëren van een verbindende stad waar mensen voor elkaar klaarstaan.”

Els droomt ervan om een ‘gemeenschapsvereniging’ op te richten: een plek waar iedereen welkom is om deel te nemen aan workshops door en voor inwoners van Torhout, met als doel mensen te verbinden, hun hobby's te delen en van elkaar te leren. Daarnaast wil ze werken aan een uitbreiding van het wandelaanbod, met meer wandelpaden die specifiek zijn ingericht om te wandelen, zonder verstoring door fietsverkeer. Ook het creëren van meer losloopmogelijkheden voor honden staat op haar agenda, o.a. met verbeterde voorzieningen zoals watertappunten bij losloopweiden en wandelpaden.

Jürgen Naeyaert

Jürgen is 42 jaar, alleenstaand, heeft 2 katjes en is actief als kantinier bij SK Torhout. Met een passie voor lezen wil Jürgen zich inzetten voor een inclusieve en rechtvaardige samenleving. Binnenkort start hij met de opleiding tot leerkracht secundair onderwijs aan VIVES in Torhout.

Deze ervaring heeft hem overtuigd van de noodzaak van betaalbaar onderwijs met gelijke kansen voor iedereen, waarbij hij pleit voor extra financiële ondersteuning ‘op maat’, in het bijzonder voor kwetsbare groepen en zij die net uit de boot vallen voor bepaalde tegemoetkomingen (bv. studietoelagen). Daarnaast wil hij ijveren voor een meer rechtvaardige behandeling van alleenstaanden en éénoudergezinnen, ondermeer op het vlak van belastingen en steunmaatregelen, om zo discriminatie op basis van thuissituatie tegen te gaan. Tot slot wil Jürgen graag meer aandacht en steun voor kleinere sport-, cultuur- en jeugdverenigingen, zowel qua locatie, materieel als financieel.

Linda Sabbe

Linda is 55 jaar, samenwonend en al jarenlang woonachtig in Torhout. Als uitbaatster van café Au Pavillon staat Linda dagelijks in contact met inwoners van Torhout: “De vele gesprekken hebben mij geïnspireerd om mij actief in te zetten voor belangrijke thema's in Torhout.” Naast een sterk engagement voor de uitdagingen voor alleenstaanden en éénoudergezinnen, wil Linda meer belevenis creëren voor jongeren in de stad. Daarnaast zet ze zich in voor betere voorzieningen en toegankelijkheid, zoals veiligere voetpaden voor mensen met een beperking. Linda kijkt ernaar uit om haar ervaring en betrokkenheid in te zetten voor een beter Torhout.

De volledige kandidatenlijst van Trots Op Torhout ziet er dan als volgt uit:

1             Ilja Wostyn

2             Isabel Laceur

3             Axel Verhoye

4             Evita Vanbesien

5             Axelle Vandenberghe

6             Jonas Willaert

7             Pol Vanden Bussche

8             Ann Vandekerckhove

9             Glenn Van der Zanden

10           Jolien Bentein

11           Jürgen Cool

12           Debbie Simpelaere

13           Frank Verhoye

14           Gaëlle Angelet

15           Savino Labianca

16           Vannessa Duyck

17           Jürgen Naeyaert

18           Linda Sabbe

19           Freddy Keersebilck

20           Piet Wostyn

21           Peter Lambert

22           Els Rogiers

23           Peter Vandenberghe

24           Diana Mortier

25           Jacqueline Cotman

26           Annick Dedoelder

27           Luc Deledicque


Vernieuwing!

Ilja Wostyn en Isabel Laceur: "Wij zijn ontzettend trots op onze kandidaten. Het zijn stuk voor stuk gemotiveerde en betrokken Torhoutenaren. Onze lijst is een afspiegeling van onze stad, met vertegenwoordigers uit elke wijk en sector. Van horeca tot onderwijs, van zorg tot gepensioneerden, en zelfs studenten. We zetten in op een leeftijdsvriendelijke gemeente. Onze jongste kandidaat, Gaëlle Angelet, is net 18 jaar, terwijl onze oudste kandidaat, Freddy Keersebilck, 81 is. Samen streven we naar een welvarend en bloeiend Torhout voor alle inwoners, verenigingen en ondernemers."

"Bij Trots Op Torhout draait alles om vernieuwing. Wij streven naar een cultuur zonder hiërarchie of particratie. Iedereen is gelijk en heeft gelijke kansen om verkozen te worden. Opvallend zijn de prominente plaatsen voor jongeren. Op de eerste plaats, en één van de lijsttrekkers, staat Ilja Wostyn (29). Op de 5de plaats staat Axelle (24) en vanop de 6de plaats trekt Jonas (19) naar de kiezer. Gaëlle, de jongste kandidate, staat op plaats 14."

“Wij vinden dat beslissingen die impact hebben op de jeugd, ook samen met de jeugd genomen moeten worden. We hebben een heel betrokken jeugd in Torhout, boordevol ideeën die onze stad willen meehelpen vormgeven, maar we zien amper vertegenwoordiging van de jeugd in de gemeenteraad. Met Trots Op Torhout willen we daar verandering in brengen en hebben we sterke profielen op onze lijst op belangrijke en verkiesbare plaatsen."

"Veel van de kandidaten op de lijst zijn alleenstaand of hebben een tijdlang alleen gewoond en weten hoe zwaar dat financieel kan zijn, vooral als alleenstaande ouder. Daarom wil de partij de aanvullende personenbelasting in Torhout (nu op 8%, een van de hoogste in Vlaanderen) en de milieubelasting verlagen. We hebben een goed onderbouwd plan doorgerekend dat laat zien dat dit haalbaar is zonder  impact op de begroting."

"Tijdens de vele huis-aan-huis bezoeken die we al deden, haalden vele inwoners bepaalde bezorgdheden aan: betaalbaarheid van sportaccommodatie voor jeugdclubs, het soms gebrekkige onderhoud van infrastructuur (zoals parken, pleintjes, straten, voetpaden, speelpleintjes), verkeersveiligheid en mobiliteit, het ontbreken van winkelmogelijkheden (ook in de wijken), het gebrek aan sociale woningen en betaalbare huisvesting, en de onrechtvaardige behandeling van alleenstaanden en éénoudergezinnen."

"We zijn hiermee aan de slag gegaan en hebben hiervoor concrete voorstellen uitgewerkt. Zo willen we een inhaalbeweging maken en de volgende 6 jaar resoluut investeren in het bouwen van betaalbare (huur)woningen en de modernisering van het woonzorgcentrum. Het nieuwe woonzorgdorp is enkel voor welgestelde ouderen. Voor ons is iedere inwoner in Torhout belangrijk en verdient iedere inwoner om waardig oud te worden. Tegen 2050 zal meer dan een vierde van de bevolking ouder zijn dan 65 jaar en dan neemt de behoefte aan gespecialiseerde zorg voor ouderen toe. Dat blijkt uit een grondige zorganalyse van Torhout. We willen van Torhout een leeftijdsvriendelijke gemeente maken waar ouderen actief betrokken worden bij het beleid. We pleiten voor betere voorlichting over tegemoetkomingen voor ouderen, en het aanpakken van digitale uitsluiting. Daarnaast willen we ons inzetten voor winkels en voorzieningen in iedere wijk, betaalbare en aangepaste huisvesting zodat iedereen op latere leeftijd comfortabel in hun vertrouwde omgeving kan blijven wonen. Wij geloven dat niemand beter de stem kan vertegenwoordigen van een generatie, dan die generatie zelf, daarom hebben we ook kandidaten van 80+ een plaats gegeven op onze lijst, want zij kunnen het best de noden begrijpen en vertalen. Hierdoor willen we vermijden dat in de toekomst beslissingen genomen worden over de inwoners over de hoofden heen, ongeacht hoe oud of jong ze zijn (zoals bv. voor de inwoners van Remberthove die hun woonst moeten verlaten)."