'Trots op Torhout' wordt nieuwe politieke partij

Patrick Demarest

28/06/2023
Politiek

In Torhout slaan geëngageerde Torhoutenaren van diverse strekkingen, onafhankelijken en politiek daklozen de handen in elkaar en komen onder de naam “Trots Op Torhout” samen op als positief alternatief voor de volgende gemeenteraadsverkiezingen.


Wij kregen de volgende perstekst binnen:


'Trots Op Torhout' wil een duidelijke streep trekken onder de oude politieke cultuur en partijpolitieke structuren. Het is een nieuwe Torhoutse partij waarin iedereen meetelt en haar/zijn stem kan laten horen. 'Trots Op Torhout' komt op voor alle inwoners en ondernemers van Torhout die mee willen werken aan vooruitgang en die van Torhout de beste plek van het land willen maken.

De David onder de Torhoutse partijen beseft dat ze optornt tegen een leger Goliaths. De bestaande politieke partijen hebben veel grotere budgetten, draaien al jarenlang mee en worden ondersteund door de nationale partijen. Daarnaast is er uiteraard ook nog de kiesdrempel. Inmiddels heeft 'Trots Op Torhout' een 10-tal bestuursleden en willen ze voor de gemeenteraadsverkiezingen opkomen met een voltallige lijst. De voorwaarden om deel te kunnen nemen aan de gemeenteraadsverkiezingen zijn alvast vervuld.

Frank Verhoye: "positief alternatief"

“Vanuit Team8820 was het a priori niet de bedoeling om in de ‘politiek’ te gaan. Velen voelen zich niet vertegenwoordigd door de huidige politieke partijen die al tientallen jaren in de gemeenteraad zitten. Voor veel hardwerkende gezinnen, alleenstaanden of zelfstandigen wordt het steeds moeilijker om rond te komen, om een huis te kunnen kopen, of om de factuur van het woonzorgcentrum te betalen. Op lokaal niveau kan daar wel degelijk iets aan gedaan worden, en daarom stappen we als burgerbeweging graag mee in ‘Trots Op Torhout’”, aldus Frank Verhoye.


“We zijn een volwaardig positief alternatief voor de Torhoutse kiezer en vormen een sterke, open lijst. Want veel meer dan het volgen van (nationale) partijpolitieke strategieën of ideologische vooringenomenheid, maken mensen weldegelijk het verschil op lokaal niveau. Het is onze bedoeling om een vertegenwoordiging aan te bieden voor iedereen die zich wil inzetten voor onze stad zonder gebonden te (moeten) zijn aan een partij, die zich niet gehoord voelt, die zich in geen enkele bestaande partij kan vinden, die zich politiek dakloos voelt of die wil protesteren tegen de huidige politieke cultuur.”, aldus de woordvoerder van 'Trots Op Torhout'.

Als “partijloze” lijst willen ze ook onafhankelijke kandidaten aantrekken en ondernemingen de kans geven om mee het beleid te voeren, zonder hun politieke voorkeur bekend te moeten maken of een ideologische stempel te moeten krijgen.

Ilja Wostyn: "jeugd, verenigingen en zelfstandigen"

Onze partij is een afspiegeling van de maatschappij.” aldus Ilja Wostyn. De voorzitter van Open VLD Torhout zet mee zijn schouders onder de nieuwe lokale partij.  In 2018 trok zijn partij met een onvolledige lijst naar de verkiezingen en haalde toen net te weinig stemmen voor een zitje in de gemeenteraad. “Met ‘Trots Op Torhout’ bieden we zelfstandigen de kans om mee het beleid te voeren zonder hun neutraliteit kwijt te raken. Daarnaast willen we met ‘Trots Op Torhout’ volop inzetten op de jeugd en het verenigingsleven. We hebben een gedreven ploeg en onze ambitie is zeer helder. We willen met een volledige lijst opkomen en streven naar minstens 2 gemeenteraadzetels, zodat de ondernemers en de jeugd een stem hebben in de gemeenteraad” aldus Ilja Wostyn.

"Vanuit Open VLD Torhout rijpte al enkele jaren het plan om met een open lijst naar de gemeenteraadsverkiezingen van 2024 te gaan. Door in contact te komen met Team8820 beslisten we om een nieuwe Torhoutse partij op te richten waar iedereen welkom is, die zich niet kan vinden in andere partijen. De samenwerking met Team8820 zagen we van in het begin wel zitten, we zaten direct op eenzelfde lijn."

"Meer ondersteuning voor Torhoutse organisaties, zoals het gebrek aan lokalen aanpakken. Kijk maar naar de televestiaire die dringend op zoek is. Zij zijn zeker niet de enigen.

Meer inzetten op de starterspremie voor Torhoutse zelfstandigen om de leegstand te helpen aanpakken.

Het gebruik van het Torhoutse patrimonium optimaliseren. Uitkijken naar een deftige fuifzaal en geen omgebouwde sportzaal waar teveel voorbereidend werk in kruipt.

Laat ons een mooie samenwerking creëren over de partijgrenzen heen en van Torhout de mooiste stad maken die het kan zijn voor jong en oud. Daarom kozen we ook voor een positieve naam, Trots op Torhout."

Isabel Laceur: "in de bres voor alleenstaanden"

De stijgende prijzen doen veel gezinnen en zelfstandigen pijn. Maar mensen die er alleen voor staan, krijgen het nog veel harder te verduren. Alleenstaanden zijn daarenboven de zwaarst belaste werknemers ter wereld. Veel van onze inwoners, zoals jonge alleenstaande ouders of alleenstaande gepensioneerden, komen steeds vaker niet rond. We ontvingen getuigenissen van alleenstaande mama’s die twee voltijdse jobs moeten uitoefenen om rond te komen; alleenstaande ouders die de schoolreis voor hun kinderen niet kunnen betalen; en alleenstaande gepensioneerden die de hele dag thuis zitten zonder verwarming of elektriciteit. Voor ons is dit onaanvaardbaar. Met onze nieuwe politieke partij  willen we maatregelen nemen om hen op lokaal niveau extra te ondersteunen”, aldus Isabel Laceur.


“Want,” zo vervolgt ze, “welke alleenstaande of jong gezin kan vandaag nog een woning kopen? In 2022 zijn de woningprijzen in Torhout met meer dan 18% gestegen en de wachtlijst voor sociale woningen is de afgelopen 10 jaar verdubbeld. De gemiddelde prijs voor een woning is 323.170 euro. In één jaar tijd werden woningen gemiddeld meer dan 50.000 euro duurder. Een woning kopen of huren in Torhout wordt stilaan onbetaalbaar, zeker voor alleenstaanden en éénoudergezinnen. Voor ons moet wonen betaalbaar zijn voor iedereen. Het beleid is (nog) niet voldoende aangepast aan deze steeds groter wordende groep van inwoners die moeite hebben om een betaalbare woning aan te kopen. Op basis van de input van verschillende Torhoutenaren hebben we daarom met ‘Trots Op Torhout’ enkele concrete voorstellen uitgewerkt om wonen terug wat meer betaalbaar te maken. We stellen o.a. voor om in te zetten op aangepaste woonprojecten, kleinere units voor alleenstaanden, co-housingprojecten, of zelfs een huurgarantiefonds te ontwikkelen die huurders met een beperkt inkomen helpt om op de private markt een degelijke woning te kunnen huren. We stellen ook voor om via het vergunningenstelsel te verplichten om een bepaald percentage betaalbare woningen of kavels te realiseren binnen elk bouw- of verkavelingsproject van een zekere omvang. We pleiten er tevens voor om het aantal sociale woningen te laten stijgen en de wachtlijst te verkleinen.” zegt  Isabel Laceur.


'Trots Op Torhout' wil zich inzetten op volgende thema’s

  • betaalbaar wonen (in het bijzonder voor jonge gezinnen en alleenwonenden).
  • Torhouts patrimonium efficiënt beheren en verfraaien.
  • kwaliteit en betaalbaarheid van (ouderen)zorg, zoals waardig oud kunnen worden in de best mogelijk omstandigheden (bv. woonzorgcentra niet als commerciële bastions, maar klein en gezellig ingebed in onze wijken).
  • aandacht voor jeugd(werking) en verenigingen, met o.a. meer geschikte ruimtes voor verenigingen en een volwaardige en betaalbare fuifzaal.
  • kinderarmoede bestrijden en kinderopvang beter organiseren en ondersteunen.
  • duurzame en betaalbare energie (o.a. coöperatieve en participatieve initiatieven mogelijk maken in de stad).
  • stimuleren en ondersteunen van lokale economie en ondernemerschap (o.a. door meer in te zetten op toerisme, handel en ondernemen, door de starterspremie bestendigen en uitbreiden voor beginnende zelfstandigen, en door vrij ondernemerschap gemakkelijker toe te laten en concurrentie te zien als een meerwaarde voor de bevolking).


De reden waarom de partij werd opgericht, is om gehoor te geven aan de problemen waarmee de inwoners en ondernemingen te kampen hebben. We gaan voor een stad waar iedereen het goed heeft en zich goed voelt. We zullen in de komende maanden nog verschillende acties organiseren.” aldus hun woordvoerder.


Inwoners en ondernemingen die voorstellen hebben voor “Trots Op Torhout”, of zich willen aansluiten bij of inzetten voor de partij, kunnen hen hiervoor contacteren op het e-mailadres hallo@trotsoptorhout.be of via sociale media (Facebook, Twitter, Instagram).