Vaccinatiecentrum Thor zoekt extra medische vrijwilligers

Patrick Demarest

16/09/2022
Actua

Nu de herfstcampagne rond de coronavaccinatie in Vlaanderen op kruissnelheid komt, zijn ook de vele vrijwilligers in de vaccinatiecentra weer onmisbaar. In Torhout zoekt men vooral nog extra medische vrijwilligers.

De herfstvaccinatiecampagne tegen COVID-19 is op gang getrokken. Daarbij komen eerst de ouderen (65+), de meest kwetsbaren en het zorgpersoneel aan bod. Daarna wordt ook de rest van de volwassenen in Vlaanderen uitgenodigd. Ook het vaccinatiecentrum Thor in Torhout verwacht de komende weken en maanden heel wat inwoners uit de eerstelijnszone Houtland en Polder over de vloer te krijgen en zoekt daarom nog extra medische vrijwilligers.

Wat houdt het in?

Om als medisch vrijwilliger ingezet te kunnen worden moet je het diploma van (sociaal) verpleegkundige op zak hebben. Je opdracht? De prikken zetten, of ingezet worden als ‘optrekker’. Je werkt dan samen met de apotheker(es) om de nodige vaccins ‘op te trekken’.

Thor vaccineert in blokken: voor de middag van 9 tot 12.30 uur, na de middag van 13 tot 16.30 uur. Bij avondopeningen komt daar een derde blok bij van 17 tot 20.30 uur. Vrijwilligers bepalen zelf of ze halve of hele dagen meedraaien, maar mogen wettelijk maximaal twee blokken per dag afwerken. Ze krijgen een vergoeding en kunnen ook rekenen op een kilometervergoeding.

Hoe plezant is dat?

Femke Vanhoucke, een verpleegkundige uit Koekelare, maakt op vandaag al deel uit van de pool van medische vrijwilligers en zet zich met veel enthousiasme in. “Door mijn werk hebben zoveel duizenden mensen hun vaccin toegediend gekregen”, vertelt ze. “Dat ik hiervan deel mág uitmaken, is voor mij erg waardevol. Ook de vele lieve mensen die ik heb mogen leren kennen zullen me altijd bijblijven. De dankbaarheid en waardering die je van iedereen krijgt zijn groot.”

Vrijwilligers in de kijker

De komende weken brengen de verschillende gemeentes binnen de eerstelijnszone Houtland en Polder op gezette tijdstippen vrijwilligers van het Torhoutse vaccinatiecentrum voor het voetlicht. Op Facebook zullen ze te bewonderen zijn met een foto en een korte getuigenis – onder hen uiteraard ook medische vrijwilligers.

Geïnteresseerden die graag mee aan de slag willen als medisch vrijwilliger kunnen de centrumleiding van het vaccinatiecentrum Thor bereiken op 0472 18 39 04 of via centrumleider@torhout.be.