Van basiscursus tot make-upartieste

Patrick Demarest

03/06/2021
interview/reeks

Cleo Dickele Is naast busbegeleidster bij basisschool W'ijzer in Diksmuide ook make-upartieste. Mensen mooi maken dus en dat bracht haar tot bij missen en verleidsters...

(Rechts Cleo, links Imke van Ex on the Beach (nu op Mtv te zien))

Stel jezelf eens voor?

Cleo: "Ik ben samenwonend in Torhout met Kevin en plusmama van de 12-jarige Ena.  Geboren en getogen in Torhout trouwens en zot van katten, zelf heb ik er 3: Ozzy, Dotje en Billy."

"Make up artist is mijn bijberoep, aangezien ik geen eigen studio heb, ga ik aan huis. Dat is ideaal want bijvoorbeeld bruidjes voelen zich dan rustiger als ik zelf kom dan dat ze nog moeten rondrijden op hun dag."

"Ik ben in het weekend ook veel te vinden in Cyclo Boutique (Wijnendale-Torhout), de winkel van mijn stiefpa Jurgen Depoorter en ik werk ook geregeld in club Place2Party in Torhout, voor het gesloten was door Corona natuurlijk."

Hoe word je make-upartiest?

Cleo: "Ik volgde een basiscursus bij Syntra West om bij mezelf make-up te leren aanbrengen. Ik postte af en toe wel eens een foto van zaken die ik op mezelf of een vriendin had toegepast. Mensen begonnen mij berichten te sturen om een afspraak te maken. Ik dacht: Huh, menen zij dat? Eerst weigerde ik nog mensen omdat ik dat niet had zien aankomen en nogal overweldigd was door alles. Ik voelde me toen ook nog echt onzeker. Ik leerde tijdens de opleiding het make-up merk MUD kennen en schreef mij daar in om daar van nul terug alles te leren zodat mijn basis zeker op en top was voor ik mensen durfde te aanvaarden als klanten. Zo is een interesse uitgegroeid tot een superleuk bijberoep dat ik nu ongeveer zes jaar doe." 

"Een make-upartiest is iemand die zich gespecialiseerd heeft in enkel make-up. Ik heb ook nog twee jaar avondles gevolgd om echt alles goed te kennen. Ieder jaar verfris ik trouwens mijn technieken of volg ik een workshop. Daarvoor ga ik naar Antwerpen of Gent."

Wie doet allemaal een beroep op jou?

Cleo: "De grootste groep klanten zijn bruidjes en mensen die een  fotoshoot laten maken."

(Cleo met bruid Annelien)

"Ik heb toch wel al leuke projecten mogen uitwerken of aan mee mogen werken, supertoffe mensen leren kennen. Soms komt een idee van mij uit, als ik eens iets nieuws wil proberen of mijn technieken wil onderhouden. Soms stuurt een model of fotograaf me hun idee.  Of andere zelfstandigen vragen mij voor make-up: voor een affiche of voor reclame op hun auto."

(Pommeline van Temptation Island mooi maken)

"Ik heb het geluk dat ik ieder jaar, voor corona toch, enkele verleidsters of deelnemers aan Temptation Island mag opmaken. De foto’s komen soms ook in P-magazine terecht.  Nu heb ik ook een deelneemster van Ex on the beach als klantje. Zij woont ook in Torhout trouwens. Ik doe ook veel bruidsmake-up, communies (ook voor kids), festival make-up, dansshows of gewoon make-up voor vriendinnen die op stap gaan. Tijdens het festivalseizoen heb ik ook veel klantjes omdat ik dan de glitter- en glamour looks doe." 

(Links: Cleo, rechts Celest: huidig Miss West- Vlaanderen)



"Ik focus me ook ieder jaar op Halloween, volledig uit mijn comfortzone maar ook super om te doen."

Hoeveel invloed had corona op de make-upsector?

Cleo: "Gelukkig is make-up mijn bijberoep en was ik zo niet volledig werkloos. Het was toch een streep door de rekening aangezien ik vooral bruidjes en leden van de suite opmaak.  Om dat gat te vullen ga ik werken in een supermarkt. Ik probeer alles te combineren. Ik heb wel schrik dat de heropstart weer voor korte duur gaat zijn, aangezien ik onder contactberoepen val. Ik durf niet meer té enthousiast te zijn. Wat ik ook merk, is dat de mensen meer last minute boeken, maar dat is geen probleem aangezien ik heel flexibel ben. Ik ben tijdens de week al vrij rond 9 uur in de ochtend. Ik maak klanten op tussen mijn busuren en na de schoolbus. In het weekend en op feestdagen, kan je mij ook altijd boeken voor make-up. Ik ben al blij dat ik terug aan de slag kan... dus mij hoor je niet klagen."

(Dansshow Culture Dance)

"Door de Corona is natuurlijk alles veel veranderd, maar ik heb kunnen samen werken met Joyce de Troch , een super lieve dame trouwens, voor een Social Distance shoot voor P-magazine, waarvoor Angelique Preud’homme, de huidige Miss Antwerpen Veronique en Roxane modellen waren. Dit was echt terug een lichtpuntje na de eerste lockdown." 

"Onlangs werkte ik ook samen met fotograaf Steven Wolles en heb ik Megan Desaever opgemaakt voor de cover van Playboy Nederland. Dat zijn allemaal ervaringen waar ik wel trots op ben. Allemaal super toffe mensen van de eerste tot de laatste."