Corona is nog niet iets om een streep onder te trekken. Voor zowat iedereen was het de eerste confrontatie met een epidemie. Tot zo’n 100 jaar geleden waren infectieziekten nog de voornaamste doodsoorzaak. Afhankelijk van naar welke tijdsperiode men kijkt, ziet men andere snel verspreidende epidemieën de wereld overspoelen.
De bekendste epidemie in de middeleeuwen is de pest. Midden 14de eeuw overleed tot een vierde van de bevolking. Het betekende een ontwrichting van de maatschappij. Daarna kwamen er nog verschillende grotere en kleinere pestgolven. Pas in de tweede helft van de 17de eeuw zien we de ziekte in onze streken voor het laatst.
Ook andere ziekten zoals pokken, dysenterie, tyfus en cholera doken op. In 1866 vielen in België meer dan 40.000 slachtoffers. Vaak was de ziekte verbonden aan een oorlog of misoogst. Die stimuleerden de verspreiding wat op zijn beurt minder handen betekende voor het binnenhalen van het noodzakelijke voedsel. Op het einde van de Eerste Wereldoorlog leidde de Spaanse griep tot miljoenen doden. Voor België spreekt recent onderzoek over een veel hogere tol dan tot nu werd aangenomen.
Het verhaal van epidemieën door de eeuwen heen wordt ons gebracht door professor Isabelle Devos (UGent). Zij onderzoekt de ziekten, de gevolgen op de bevolking en andere demografische ontwikkelingen. Ze brengt een verhaal over de epidemie zelf, maar ook over hoe men ermee omging en welke maatregelen men nam tegen verdere verspreiding.
Praktisch
Waar: Cultureel Centrum de Brouckere, congreszaal
Wanneer: 17 oktober 2022 om 20 uur.
Prijs: Leden gratis; niet leden betalen 3 euro (Ieder lid van het gezin, wordt beschouwd als lid )