Van Transvaal tot Torhout

Patrick Demarest

02/03/2023
vereniging

Jan Dedeyne neemt je op 20 maart in cc de Brouckere mee naar de Boerenoorlog die tussen 1880 en 1902 plaats vond in Zuid-Afrika. Dat wekte toen een golf van sympathie op in Vlaanderen wat we zelfs terugvinden in woorden, producten en toponiemen.

Rond de eeuwwisseling van de vorige eeuw was er in Vlaanderen een ongelofelijke golf van sympathie voor de strijders van de Boerenrepublieken tegen het oppermachtige Britse rijk. Dat had invloed op de naamgeving van verschillende toponiemen, woorden en producten die we vandaag de dag hier en daar nog altijd kunnen waarnemen. Nooit begeesterde een buitenlandse oorlog, waar we rechtstreeks niets mee te maken hadden, ons zoals de strijd van de ‘Boeren’.

In deze uiteenzetting schetst Jan Dedeyne een algemeen beeld van het ontstaan en verloop van de Boerenoorlog. Hij belicht verschillende invalshoeken waarmee we op zoek gaan naar de reden waarom Vlaanderen zo in de ban was van een conflict, een kleine 10.000 km van onze deur. Wat waren de gevolgen? Was men in Torhout ook bezig met de Boerenoorlog? Waren er Torhoutenaren actief in Zuidelijk Afrika? Wat vinden we nu nog van deze hype terug?

Laat je meevoeren op een exotische, historische reis van Kaapstad tot Torhout.


Wanneer :                   maandag 20 maart 2023 om 20 uur

Waar :                         CC de Brouckere, Aartrijkestraat 6, 8820 Torhout

Prijs leden :                 GRATIS

Niet leden :                 3 euro